Γαλλία-εκλογές: Την παράταξη Μακρόν ψήφισαν οι Γάλλοι του εξωτερικού- Την ερχόμενη Κυριακή οι εκλογές

Μπορεί  η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, να έχουν ήδη ξεκινήσει -θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή- ωστόσο,  ήδη έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα σε 11 εκλογικές περιφέρειες των Γάλλων που ζουν και ψηφίζουν εκτός της χώρας και οι οποίοι χθες προσήλθαν στις κάλπες.

Η συμμετοχή των Γάλλων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές

είναι εξαιρετικά περιορισμένη (η αποχή είναι της τάξης του 80%), ενώ και αυτοί που προσέρχονται στις κάλπες κατά τεκμήριο πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία (στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου ο Μακρόν έλαβε περί το 85%). Επομένως η εξαγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων ως προς το τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι την ερχόμενη Κυριακή είναι σενάριο παρακινδυνευμένο.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, οι προσκείμενοι στον Μακρόν υποψήφιοι ήλθαν πρώτοι στις 8 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού. 

Εκτός γενικού ρεύματος είναι οι Γάλλοι της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ισραήλ όπου πρώτος ήλθε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μεγιέρ Χαμπίμπ (28,5%) με δεύτερη την προσκείμενη στον Μακρόν Ντεμπορά Αμπισρόπ- Ντε Λιέμ (27,7%) και όπου η αποχή ήταν στο 88% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν θεωρείται πάντως ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο του επίσημου υποψήφιου του κόμματος στην Ιβηρική χερσόνησο και το Μονακό, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Συμφωνώντας ο Μακρόν με την κάθοδο του σε αυτή την εκλογική περιφέρεια προκάλεσε την αντίδραση του εκλεγμένου το 2017 βουλευτή του κόμματος Στεφάν Βογετά , ο οποίος κατήλθε ανεξάρτητος και τελικά ήλθε δεύτερος αφήνοντας εκτός τον Βαλς.

Πηγή: newsit.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα