Γαρίδες σαγανάκι με πέστο βασιλικού από τον Άκη Πετρετζίκη

Αναβαθμίστε το αγαπημένο σας ορεκτικό γαρίδες σαγανάκι συνδυάζοντάς το με ένα πέστο βασιλικού! Ένα πιάτο που θα σας θυμίσει καλοκαίρι!

Συστατικά

Για τις γαρίδες σαγανάκι

750 γρ. γαρίδες, Νο 1
5 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
30 γρ. ούζο
500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
αλάτι
πιπέρι

Για το πέστο βασιλικού

50 γρ. φύλλα βασιλικού
150 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για

το σερβίρισμα

ψωμί, σε φέτες
φύλλα βασιλικού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις γαρίδες

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.

Τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής τις γαρίδες και αφαιρούμε με ένα μαχαίρι μόνο το έντερο και το κέλυφος κρατώντας το κεφάλι και την ουρά. (Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες εδώ.)

Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τις μισές γαρίδες.

Σοτάρουμε για 1 λεπτό συνολικά, γυρνώντας τες με μια τσιμπίδα για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνουμε τις υπόλοιπες γαρίδες.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μεταφέρουμε τις γαρίδες στο μπολ και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε σε φέτες το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε με το κουτάλι και βράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για το πέστο βασιλικού

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον βασιλικό, και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει και το κουκουνάρι.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.

Για τη συνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα και απλώνουμε από πάνω τις γαρίδες.

Ρίχνουμε πάνω από τις γαρίδες το πέστο βασιλικού με ένα κουτάλι χωρίς να το απλώσουμε.

Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο, και σερβίρουμε με φέτες ψωμιού και φύλλα βασιλικού.

Πηγή: akispetretzikis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαρίδες, Άκη Πετρετζίκη,garides, aki petretziki