Για μια πραγματικά μεγάλη και ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη…

Μετά και το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, το κρίσιμο ζήτημα έγκειται στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Του χώρου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, χωρίς μιζέριες, περιχαρακώματα, αλλά με διορατικότητα και πάντα με αξιακό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, έτοιμο να απαντήσει σε μια διαφαινόμενη ανίκητη ΝΔ και κ. Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα, και η πραγματικότητα αποτυπώνεται στην Αθήνα,

τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, και όχι μόνο, η αντίστροφη μέτρηση της ΝΔ ξεκίνησε. Επρόκειτο για τρεις μεγάλες ήττες του κ. Μητσοτάκη, που έδειξαν και το δρόμο, του πως η αλαζονεία και ο νεοφιλελευθερισμός, μπορούν να ηττηθούν. Αυτό, από μόνο του δεν πρέπει να εφησυχάσει. Απεναντίας, να δημιουργήσει περισσότερο κίνητρο για τη δημιουργία μιας ισχυρής προοδευτικής αξιόπιστης δύναμης, που θα φέρει τη στρατηγική ήττα, μιας χρεωκοπημένης από ιδέες και φαντασία για να κυβερνήσει τον τόπο ΝΔ.

Για να επιστρέψει ξανά, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη χρειάζεται πανδημοκρατική συστράτευση όλων των μεγάλων δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Να στηριχτεί στην πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και Κέντρου, αποτινάσσοντας από πάνω της όλες εκείνες τις παρωπίδες, που εμποδίζουν την εγκαθίδρυση της παράταξης εκείνης, που θα αποτελέσει το ανάχωμα και την ελπίδα όλων των προοδευτικών πολιτών για ανατροπή άμεσα των συσχετισμών.

Για μια παράταξη βαθιά ευρωπαϊκή, που θα διεκδικεί περισσότερη δημοκρατία, με ισχυρό σύστημα κοινωνικής προστασίας, με ανάπτυξη, με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνα και ασφάλεια. Μια παράταξη, που θα κρατά σαφείς και ιδεολογικές αποστάσεις, από κάθε τι συντηρητικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό.

Μιας παράταξης, που θα ασχοληθεί με το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας και θα έχει ως αυτοτελή σκοπό την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου και διαφανούς πολιτικού συστήματος, απαλλαγμένου από τη διαπλοκή, και τη διαύγεια, ξανά το χρήσιμο εργαλείο, που θα εγγυηθεί την δημοκρατική καθαρότητα και ομαλότητα.

Μία παράταξης, που δεν θα λαϊκίζει και δεν θα είναι διχαστική και τοξική, και θα τολμά με το μεταρρρυθμιστικό της έργο, να βλέπει μπροστά και να παλεύει καθημερινά να βελτιώνει τις ζωές των πολλών, των μη προνομιούχων, δίνοντας ταυτόχρονα προοπτική στους νέους ανθρώπους, που θέλουν να εργαστούν και να εξελιχθούν στον τόπο τους.

Μια ευρεία Κεντροαριστερά, που θα αγωνίζεται καθημερινά και θα συγκρούεται με την ολιγαρχία και τα συμφέροντα. Μια ευρεία Κεντροαριστερά, που μέσα και έξω από τα οποιαδήποτε κομματικά όρια, θα παλεύει αδιάλειπτα για τη δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα, τη διαφάνεια τη λογοδοσία, μακριά από εσωστρέφειες και μοναδικό εχθρό τον συντηρητισμό, τον πελατειασμό ενός παρασιτικού συστήματος εξουσίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Η μεγάλη ισχυρή Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη, να συνεχίζει να εμπνέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, από τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ανήκε και θα ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Έχει πολιτική, ιστορική και κοινωνική διαδρομή. Και θα την υπερασπιστεί, και με δύναμή τους ανθρώπους της, θα ανατρέψει δημοκρατικά τη Δεξιά.

Γράφει ο Θανάσης Μυλιόρδος, Μέλος τoυ Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά, υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη…,dimokratiki proodeftiki parataxi…