Γκασπάτσο: Αυθεντική ισπανική συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αυθεντική ισπανική συνταγή γκασπάτσο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

Για το γκασπάτσο

1 kg ντοματες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα)
1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό)
1 πιπεριά κόκκινη
1 μικρή πιπεριά πράσινη
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 σκελ. σκόρδο
1/2 ξερό κρεμμύδι
2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
1/4 φλ.

ελαιόλαδο

Για τα σκορδόψωμα

Φέτες μπαγκέτα
1 σκελ. σκόρδο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη σούπα γκασπάτσο

Για την κρύα ντοματόσουπα, γνωστή ως gazpacho, χρειαζόμαστε λαχανικά όπως αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, και γενικά τα υλικά που βάζουμε σε μια χωριάτικη σαλάτα. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα καθαρίζουμε.

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο.

Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι.

Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σκεπάζουμε τα υλικά για τη σούπα gazpacho και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφού μαριναριστούν τα υλικά για τη σούπα γκασπάτσο, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Σερβίρουμε την κρύα σούπα gazpacho σε πιάτα ή σε μπολ, πάντα παγωμένη. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με φρέσκο τυρί κρέμα, δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Για τα σκορδόψωμα

Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.

Τις βάζουμε σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλείφουμε με το σκόρδο το ψωμί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Ψήνουμε τα σκορδόψωμα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 7΄ να ροδίσουν.

*Μυστικά
Διαλέγουμε ντομάτες ποικιλίας ρόμα ή πομοντόρια μακρόστενα. Έχουν πλούσια σάρκα και λίγα υγρά και σπόρους.

Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί το gazpacho, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Καλύτερα αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο.

Όσο πιο κρύο το σερβίρεις, τόσο πιο νόστιμο είναι.

Μπορείς να το σερβίρεις με λίγα τρίμματα φέτας και ροδέλες ελιάς.

Μπορείς να παραλείψεις το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση η ντοματόσουπα.

Αν θέλεις, μπορείς να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες.

Το γκασπάτσο διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο.

Εναλλακτικά, μπορείς να σερβίρεις με κρουτόν.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές της Ισπανικής κουζίνας; Βρείτε τες όλες εδώ.

Πηγή: argiro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκασπάτσο, Αυθεντική, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου,gkaspatso, afthentiki, argyro barbarigou