ΓΣΕΕ: Να παίξει τον ρόλο της η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ελέγξει τα καρτέλ

Την επιβολή διατίμησης στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης με πλαφόν στις τιμές κυρίως των τροφίμων για ένα χρόνο ζήτησε η ΓΣΕΕ • Πάγιο αίτημα η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας • Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης 17 Απριλίου

Την επιβολή διατίμησης στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης με πλαφόν στις τιμές κυρίως των τροφίμων για ένα χρόνο ζήτησε η ΓΣΕΕ

ως ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται κρίσιμη λόγω και της ακρίβειας που απομειώνει διαρκώς το εργατικό εισόδημα.

Στη συνέντευξη Τύπου με θέμα το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 17 Απριλίου, εκτός από τον επείγοντα χαρακτήρα του μέτρου της διατίμησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κάλεσε υπουργείο Ανάπτυξης και Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να παίξει το ρόλο της. Όχι για να ελέγξει τις τιμές όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση ότι δεν κάνει. Αλλά για να ελέγξει τα καρτέλ, τις εναρμονισμένες πρακτικές και τα ολιγοπώλια.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ελέγξει τις τιμές. Το υπουργείο Ανάπτυξης, λέει ο νόμος ότι πρέπει να ελέγχει τις τιμές. Κι έλεγχος δεν υπάρχει. Όσο για τα περίφημα πρόστιμα που επιβάλλονται, αυτά για τις εταιρείες κολοσσούς που βγάζουν εκατομμύρια κέρδη δεν σημαίνουν τίποτε.

Τα πληρώνουν και συνεχίζουν να αισχροκερδούν με πολλαπλάσια περιθώρια κέρδους» σημείωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

«Κατόπιν εορτής επιβεβαιώνεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας, αν και συγκεκαλυμμένα με την έννοια του «ατελούς ανταγωνισμού» αυτό που έλεγε η ΓΣΕΕ για τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια στις υπηρεσίες, το εμπόριο και τις Τράπεζες. που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα χρήματα και το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ύψος του κατώτατου μισθού, του οποίου την αύξηση στα 830 ευρώ χαρακτήρισαν «ανεπαρκή και αναξιοπρεπή».

Ζητήσαμε να είναι τουλάχιστον στα 908 ευρώ, στο ύψος που η ίδια η Ε.Ε. θέτει ως κατώφλι της φτώχειας, δηλαδή στο 60% του διάμεσου» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας: «Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν είναι απλά στα όρια της φτώχειας, είναι η ίδια η φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Αλλά και ο γ.γ της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος όταν πήρε το λόγο αναφέρθηκε στο φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία 12 χρόνια να εντάσσονται μισθωτά τμήματα στο φάσμα της φτώχειας με αποτέλεσμα το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων να έχει αυξηθεί από το 14%-15% στο 22%.

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα. Παράλληλα, η χώρα μας είναι δεύτερη στην ακρίβεια στην ΕΕ και προτελευταία στους μισθούς» σημείωσαν οι ομιλητές, ενώ ο κ. Φωτόπουλος υπενθύμισε ότι από το 2011 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 66 ευρώ καθαρά, ενώ ο μέσος μισθός σήμερα είναι 421 ευρώ κάτω από το 2009.Την ίδια στιγμή το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι 19,2% όταν στη Γερμανία είναι 8%».

Τρίτη και σημαντική διεκδίκηση η φτηνή στέγη κυρίως για τα νέα ζευγάρια. «Ας δούμε τι έχουν κάνει τα συνδικάτα στην Αυστρία όπου εδώ και χρόνια έχουν προγράμματα ώστε να μη δημιουργούνται εργατικές κατοικίες γκέτο αλλά σύγχρονες οικιστικές περιφέρειες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να βάλει δημόσια γη και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που υπάρχουν και μάς έχουν υφαρπαχτεί, από το 1,5 δισεκατομμύριο των αποθεματικών της παλαιάς Εργατικής Κατοικίας που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ και τώρα προσποιείται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν και εμφανίζονται λογιστικά στη λευκή τρύπα του Προϋπολογισμού.

Αυτά να μοχλευτούν- αλλά όχι με αυτό το αστείο πρόγραμμα των 70.000 με το οποίο δεν παίρνεις ούτε τσαρδάκι 50 τ.μ στην Αθήνα» σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος.

Εννοείται πώς το κομβικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης παραμένει η συνολική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Στην 24ωρη απεργία της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί θα απεργήσουν μία ημέρα πριν, την Τρίτη 16 Απριλίου με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ η απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, θα ισχύσει από τις 5 το πρωί της 16 ης Απριλίου 2024 έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024. Βασικό αίτημα να ξεκινήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή σύμβασης στα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ

Συγκεντρώσεις

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ θα γίνει την Τετάρτη, 11 .00 π.μ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Επίσης για τις 5.00 μμ. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Προσυγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Για ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Για ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Για ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση

Οι ομοσπονδίες και οι οργανώσεις των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημα τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Keywords
ΓΣΕΕ, ρολο, μεσα μαζικης μεταφορας, απεργια, τραπεζες, ελλαδα, συμμετοχή, νέα, σημαίνει, οαεδ, αθηνα, πειραιας, μμε, ποεσυ, ποσπερτ, ετηπτα, ΕΡΤ, γγε, απε-μπε, ΟΤΑ, site, παμε, συνταγμα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, νικος απεργης, μειωση μισθων, απεργια γσεε, μια ημερα, γγε, γερμανια, θεμα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υψος, ωρα, αυξηση, αυστρια, απε, απε-μπε, απλα, γινει, γιατροι, γκετο, γραφεια, δημοσιο, εγινε, ευρω, υπαρχει, εννοια, εντυπα, ετηπτα, ευθυνη, ζευγαρια, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κτιριο, λευκη, λογο, μισθος, μπε, ορια, παμε, πλοια, υπογραφη, ποεσυ, ποσπερτ, προγραμματα, πρωι, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλογοι, τριτη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ομαδες, σημαίνει, site, τραπεζα
Τυχαία Θέματα