«Γυναίκες Φάροι» – Εκδήλωση για 12 μοναδικές προσωπικότητες, από το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής

Σε γυναίκες «φάρους» που εξέπεμψαν το δικό τους μοναδικό φως, ενέπνευσαν και «φώτισαν» τις ζωές χιλιάδων άλλων, σε σκοτεινές εποχές, μένοντας συχνά οι ίδιες στη σκιά, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του προγράμματος «Γυναίκες Φάροι» του Δικτύου Ενεργός Πολίτης του Σήμερα ΣΗΜΑ ΑΕΠ.

Την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρωταγωνίστριες είναι:

1. Ναργκίς Μοχαμαντί, δημοσιογράφος στο Ιράν – «Κι όμως βρίσκομαι ακόμα εδώ»

2. Σουλτάνα Γκέσου, στα 88 χρόνια της φοιτήτρια – «Ποτέ δεν είναι αργά».

3. Μαλάλα, Πακιστανή ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος εκπαίδευσης κοριτσιών – «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

4. Ρόζα Πάρκς, η έγχρωμη μοδίστρα της Αλαμπάμα που αψηφώντας τον άδικο νόμο τον νίκησε – «Δεν ήμουν κουρασμένη και δεν σηκώθηκα από τη θέση. Ήμουν θυμωμένη, ήμουν κουρασμένη τόσα χρόνια να υπομένω άδικους νόμους».

5. Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, η αγωνίστρια – «Η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην Ιστορία κι έγινα και εγώ ένα κομμάτι της».

6. Σοφί Σολ, Γερμανή φοιτήτρια, μέλος του Λευκού Ρόδου κατά του Ναζισμού – «Εμείς πολεμούμε με τις λέξεις» .

7. Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μικρασιάτισσα πρόσφυγας, τιμήτρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

8. Τασία Θεοφιλάκη, η πρώτη αλλά άσημη Ελληνίδα γιατρός, η «χρεωμένη» της αγάπης.

9. Φαντούμο Νταγίμπ, Σομαλή υποψήφια πρόεδρος – «Δεν διαπραγματευόμαστε πλέον την ύπαρξή μας».

10. Κάθριν Σουίτσερ, η πρώτη γυναίκα μαραθωνοδρόμος – «Εγώ πάντως θα τερματίσω ακόμα και μπουσουλώντας».

11. Γαβριηλία Παπαγιάννη, θεραπεύτρια. Υπηρέτησε τον Τρίτο Κόσμο αλλά και τους κουρασμένους του Δυτικού Κόσμου, ταξίδεψε χωρίς χρήματα, σχεδόν σε όλον τον κόσμο, υπηρετώντας τον συνάνθρωπο – «Γνωρίζω 5 γλώσσες: το χαμόγελο, τα δάκρυα, το άγγιγμα, την προσευχή και την αγάπη. Με αυτές τις πέντε γλώσσες γυρίζεις όλη τη γη και όλος ο κόσμος είναι δικός σου».

12. Φιλοθέη Μπενιζέλου, η σημερινή εορταζομένη, η πρώτη παγκοσμίως που ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των γυναικών και την ανεξαρτητοποίησή τους. Αγία Φιλοθέη. «Αυτή που αψήφησε πάσα πρόληψιν και πάντα κίνδυνον».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, Πεύκων 50 στις 9.45 (α βάρδια) ή 11.00 πμ (β βάρδια).

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης παρακαλούν τους ενδιαφερόμενους να ενημερώσουν για την ώρα προσέλευσης τους (α΄βάρδια ή β΄βάρδια) μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στο τηλ. 2102819132.

Keywords
Τυχαία Θέματα