“Η Υγεία δικαίωμά μου” το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας – «Ακάλυπτο» το 50% του πληθυσμού του πλανήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου, λειτουργεί ως αφορμή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα υγείας και την προαγωγή της σημασίας της ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους. “Η Υγεία μου, δικαίωμά μου” είναι άλλωστε το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που σήμερα συμπληρώνει 76 χρόνια από την ίδρυσή του. Αρχές και φορείς, με δράσεις και εκδηλώσεις διατρανώνουν την προάσπιση του αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματος όλων στην υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τουλάχιστον το 50%

του πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας, ενώ το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που υπολογίζεται σε 7,2 τρισ. δολάρια δαπανάται ετησίως για την υγεία.

«Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα, αναφαίρετο βασικό δικαίωμα για τη διασφάλιση της υγείας μας. Και όχι μόνο διασφάλιση, προάσπιση της υγείας μας αλλά και η εξαφάνιση, εξάλειψη αυτών των οικονομικών ή κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν στις ανισότητες για την υγεία ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους», τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας έδειξε ότι «όλοι είμαστε ίσοι απέναντι σε έναν κοινό μεταδοτικό εχθρό», σύμφωνα με τον ΠΟΥ που ωστόσο εκτιμά πως περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι, ποσοστό που αγγίζει το 23%, το χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια.

Με στόχο την ενίσχυση του φετινού μηνύματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η υγεία μου, το δικαίωμα μου», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε δράση αφιερωμένη στην πρόληψη, στην πλατεία Συντάγματος.

Εθελοντές και νοσηλευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενημέρωσαν τους πολίτες για μεταδιδόμενα και μη μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω της κινητής μονάδας υγείας. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να κάνει δωρεάν έλεγχο αρτηριακής πίεσης, τεστ σακχάρου και τεστ για τον ιό HIV και την Ηπατίτιδα.

«Η υγεία όπως και η παιδεία είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μιας χώρας, είναι το πραγματικό μέτρο του σεβασμού και της τιμής στην αξία της ζωής. Αυτή την αξία της ζωής οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Θανάσης Αυγερινός.

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης στήθηκε για 2η χρονιά «Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας».

«Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη το οποίο προσφέρει εξωσωματική γονιμοποίηση», τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια εμβρυολογίας Κατερίνα Χατζημελετίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε το 1950 και λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μια κοινή ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα