Η.Μαχαίρας και Α.Γεωργαράς στο Thecaller.gr: «Κάθε ματς ήταν… τελικός, αυτή η ομάδα έχει πολύ μέλλον»

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός και ο αθλητής της «γαλανόλευκης» μιλούν για την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών.

Κατάθεση ψυχής πραγματοποίησε στο Οτοπένι της Ρουμανίας η Εθνική ομάδα πόλο Νέων Ανδρών (Κ-20) η οποία κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη από το διάστημα 10/6-17/6.

Τα παλικάρια του Ηλία Μαχαίρα πάλεψαν με σπουδαίες ομάδες, ωστόσο, κατάφεραν με μια τέτοια διάκριση να αποδείξουν πως όχι μόνο έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους στο άθλημα, αλλά και πως είναι ζήτημα χρόνου να βάλουν ένα μετάλλιο στις αποσκευές τους.

Δεδομένα,

όμως, και η 4η θέση αποτελεί ένα μεγάλο επίτευμα, ειδικότερα όταν πρόκειται για μια διοργάνωση σε Παγκόσμιο επίπεδο, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Με αντεπίθεση προς τα μετάλλια!

Η «γαλανόλευκη» τοποθετήθηκε στον Β’ Όμιλο της διοργάνωσης με ΗΠΑ, Σερβία και Ουγγαρία, με τις δύο τελευταίες ειδικά να θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης (σ.σ. τελικώς το χρυσό πήραν οι Ούγγροι).

Το ξεκίνημα δεν ήταν καλό με 0/3, αλλά οι Έλληνες αθλητές πάλεψαν όλα τα ματς με κάθε δύναμη και ενδεχομένως να υπήρξαν στιγμές που ήταν και άτυχοι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είχαν στερηθεί από το ξεκίνημα και τις υπηρεσίες του Σπύρου Λυκούδη.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ξεκίνησε η αντεπίθεση για τα μετάλλια! Μέσω των χιαστί αγώνων το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να φτάσει μια ανάσα από το βάθρο. Αρχικά, επικράτησε της Ρουμανίας με 15-8 και στη συνέχεια κέρδισε σε ένα συγκλονιστικό ματς στα πέναλτι την Ισπανία με 11-10, φωνάζοντας «παρών»!

Δύο ήττες από Σερβία και ΗΠΑ τοποθέτησαν τελικώς την Ελλάδα στην 4η θέση της κατάταξης, με την περηφάνεια για την προσπάθεια των αθλητών μας να είναι μεγάλη!

Για την προσπάθεια της Ελλάδας στο Οτοπένι μίλησαν αποκλειστικά στο Thecaller.gr ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Μαχαίρας αλλά και ο περιφερειακός παίκτης του ΝΟ Πάτρας (φέτος πανηγύρισε την άνοδο στην Α1), Απόστολος Γεωργαράς.

Η αποστολή της Εθνικής ομάδας που βρέθηκε στη Ρουμανία

Συνεντεύξεις στον Κυριάκο Δημητρόπουλο

Η.Μαχαίρας: «Οι αθλητές μας ανήκουν στην ελιτ»

-κ.Μαχαίρα εσείς και οι αθλητές δώσατε μια τεράστια μάχη στο Οτοπένι και τερματίσατε 4οι στον κόσμο, ένα σπουδαίο επίτευγμα. Μερικά 24ωρα αφού έχετε επιστρέψει στη χώρα μας, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνετε για τη διοργάνωση αυτή;

«Ήταν μια διοργάνωση σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπου είδαμε την επόμενη γενιά της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Μέσα από αυτό βλέπουμε ότι και τα δικά μας παιδιά ανήκουν στην ελίτ, όμως ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος, τίποτα δεν χαρίζεται και θέλει πολύ δουλειά».

-Μπορεί το ξεκίνημα στους ομίλους να ήταν δύσκολο, αλλά πετύχατε δύο τεράστιες νίκες με Ρουμανία και Ισπανία, πριν ακολουθήσουν οι Σερβία, ΗΠΑ. Πόσο πιστεύατε όλοι σας σε μια μεγάλη διάκριση;

«Μετά την κλήρωση ξέραμε ότι υπήρχαν στον όμιλο μας οι 3 ομάδες από την τετράδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U19 στην Μποντγκόριτσα, ενώ η 4η ήταν η Ισπανία που έχασε στο τελικό από τους Σέρβους.

Ξέραμε ότι κάθε παιχνίδι θα είμαστε πιο έτοιμοι. Με υπομονή και συγκέντρωση τα παιδιά έδειξαν τις δυνατότητες τους απέναντι στην Ισπανία και βρεθήκαμε στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου».

-Πως είναι να συνεργάζεστε με αυτά τα παιδιά και πόσο ψηλά θεωρείται ότι μπορούν να φτάσουν στο άμεσο μέλλον;

«Πρώτα, θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ για την άψογη συνεργασία, όχι μόνο από τα 15 παιδιά που βρέθηκαν στο Οτοπένι, αλλά και από όσα βρέθηκαν στην προετοιμασία.

Το πόσο ψηλά θα φθάσουν έχει σχέση με το πόσο μεγάλες θυσίες και δουλειά είναι διαθετημένοι να κάνουν. Να βάλουν υψηλούς στόχους και να προσπαθούν να ζήσουν το όνειρο τους, διότι για να μπορέσεις … νασκοτώσεις το δράκο πρέπει να μπεις στο παραμύθι.

Και μην ξεχνιώμαστε η Εθνική ομάδα πάνω απ’ όλα!»

Α.Γεωργαράς: «Φύγαμε από τη Ρουμανία με μια γλυκόπικρη γεύση»

-Ποια ήταν η αξιολόγηση που είχατε κάνει για τον Όμιλο σας, όταν έγιναν γνωστές οι ομάδες που θα αντιμετωπίσετε;

«Γνωρίζαμε από την αρχή της χρονιάς ότι το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων θα άλλαζε, πως δηλαδή θα σχηματίζονταν δύο γκρουπ ισχυρών από τέσσερις ομάδες το καθένα κι άλλα δύο αντίστοιχα πιο χαμηλής δυναμικότητας. Ξέραμε, λοιπόν, ότι θα βρισκόμαστε σε ένα γκρουπ όπου κάθε παιχνίδι θα ήταν ντέρμπι.

Πέσαμε με τα δύο φαβορί, Σερβία και Ουγγαρία, ωστόσο αυτό δεν μας φόβισε. Είχαμε πει μεταξύ μας ότι θα πάμε στο Οτοπένι να κοιτάξουμε κάθε αντίπαλο στα μάτια και να κερδίσουμε κάθε ματς. Την ίδια στιγμή, όμως, είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τη διαδικασία των χιαστί, όπου μέσα από εκείνη θα μπορούσαμε να φτάσουμε κοντά στα μετάλλια».

-Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας όταν τελειώσατε τη Φάση των Ομίλων με 0/3, παρά το γεγονός ότι ήσασταν πολύ κοντά στο σκορ στις αναμετρήσεις;

«Επικρατούσε απογοήτευση, δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να χάσουμε και τα τρία ματς. Ενδεχομένως να στοίχησε και το γεγονός ότι δεν είχαμε δουλέψει αρκετό καιρό μαζί και δεν είχαμε τόσα παιχνίδια πάνω μας.

Ωστόσο, δεν χάσαμε ποτέ την αποφασιστικότητα μας και στοχεύαμε να κερδίσουμε το χιαστί παιχνίδι που ερχόταν, ανεξαρτήτως του ποιος αντίπαλος θα βρισκόταν στο δρόμο μας».

-Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το «κλειδί» για να γυρίσει ο διακόπτης και να φτάσετε μια… ανάσα από το βάθρο;

«Μιλήσαμε μεταξύ μας και ανασυγκροτηθήκαμε. Είπαμε ότι πρέπει να κοιτάξουμε μόνο μπροστά και όχι πίσω και πως θέλουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία των χιαστί από τα μαλλιά. Έτσι λοιπόν όντας μια “γροθιά” καταφέραμε να φτάσουμε ως τα ημιτελικά, πετώντας έξω κι ένα εκ των φαβορί της διοργάνωσης».

-Αποκλείσατε με εμφατικό τρόπο τη Ρουμανία και στη συνέχεια βιώσατε ένα συγκλονιστικό ματς με τους Ισπανούς, επικρατώντας στα πέναλτι. Μίλησα μου λίγο για το πως ζήσατε αυτή την επική νίκη…

«Ήταν ένα ντέρμπι που το ζούσαμε κάθε λεπτό. Κάθε φάση, κάθε άμυνα, κάθε επίθεση και κάθε γκολ ήταν για εμάς μοναδικό. Πανηγυρίζαμε συνεχώς!

Προσωπικά ήταν το πιο έντονο παιχνίδι που έχω βιώσει και ήταν πραγματικά πανέμορφο το συναίσθημα μετά τη νίκη-πρόκριση».

-Θα μπορούσε να είχε πάει κάτι καλύτερα στη συνέχεια με ΗΠΑ και Σερβία;

«Με τους Σέρβους μπήκαμε νοθρά, δεν ξεκινήσαμε καλά το ματς, παρ’ όλο που εννοείται πως θέλαμε πάρε πολύ να το κερδίσουμε.

Στον αθλητισμό, όμως, δεν μπορείς να νικάς πάντα και ειδικότερα όταν μιλάμε για μια ομάδα που σε τέτοιους είδους διοργανώσεις ανέκαθεν φέρει τον τίτλο του φαβορί. Δεδομένα μας κόστισε και η απώλεια του αρχηγού μας, Νίκου Γκίλλα που είχε αποβληθεί. Ένας τέτοιος παίκτης αποτελεί βαρόμετρο για μια ομάδα όπως η δική μας, φάνηκε η έλειψη της κλάσης του.

Όσο για το παιχνίδι με την Αμερική, όλα τα παιδιά δώσαμε ξανά ό,τι είχαμε. Αλλά δεν πήγαν τα πράγματα όπως θέλαμε απέναντι σε μια ομάδα καλά προπονημένη που έκανε τα πάντα σωστά εκείνη την ημέρα».

-Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι το να κατακτάς την 4η θέση στον κόσμο είναι κάτι αμελητέο. Συνολικά, όμως, τη «γεύση» σας άφησε η όλη αυτή εμπειρία;

«Όταν φτάνεις στην τετράδα του κόσμου και έχεις δύο ευκαιρίες να πάρεις ένα μετάλλιο, αλλά δεν τα καταφέρνεις, δεν είναι και το καλύτερο συναίσθημα. Μας άφησε μια πικρία, μια στενοχώρια. Κάνοντας τον απολογισμό, όμως, και συμπεριλμαμβάνοντας σε αυτόν όλα τα δεδομένα που είχαμε από την αρχή ως το τέλος, σίγουρα πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό.

Η κατάταξη είναι δίκαια εκτιμώ και νομίζω ότι φεύγουμε και με μια… σοφία από τη Ρουμανία, όντας πιο διαβασμένοι για τις επόμενες διοργανώσεις που έρχονται».

-Συμφωνείς ότι αυτή η ομάδα έχει μπόλικο μέλλον μπροστά της;

«Ναι πράγματι ισχύει αυτό και το πιστεύουμε!»

-Οι δικοί σας άνθρωποι πως σας υποδέχθηκαν πίσω στην Ελλάδα και τι σας έλεγαν;

«Οι άνθρωποι που μας αγαπούν, η οικογένεια μας πάντα θα μας υποδέχονται με μια “ζεστή” αγκαλιά. Ό,τι και να γίνει αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πάντα στο πλευρό μας, ανεξαρτήτου θέσης και διάκρισης. Αυτό συνέβη και μετά την επιστροφή μας από τη Ρουμανία. Μας έδωσαν πολλλά συγχαρητήρια».

*Συνολικά, στην αποστολή της Εθνικής μας συμμετείχαν οι εξής πολίστες: Ανδρέας Αλμύρας, Ανδρέας Μπιτσάκος, Χρήστος Μπιτσάκος, Δημήτρης Πρόδρομος Μπουζαλάς, Νίκος Γκίλλας, Νεκτάριος Ηλιόπουλος, Κώστας Κανδανολέων, Γιάννης Καρακούρος, Νίκος Καστρινάκης, Χρήστος Γιάννης Λασκαρίδης, Σπύρος Λυκούδης, Απόστολος Γεωργαράς, Βαγγέλης Πούρος, Χρήστος Σιαμάς, Σεμίρ Σπάχιτς.

**Συνεργάτης του Ηλία Μαχαίρα ήταν ο Τάσος Σχίζας, φυσικοθεραπευτής ο Κώστας Αποστολόπουλος, μάνατζερ Εθνικών Ομάδων ο Γιώργος Μαργιούκλας, ενώ στην αποστολή μετέβη και ο διεθνής μας διαιτητής Αιγέας Παντελής.

***Τα αποτέλεσματα της Εθνικής μας στη διοργάνωση: Ελλάδα-ΗΠΑ 10-13, Ελλάδα-Σερβία 12-14, Ελλάδα-Ουγγαρία 9-16, Ελλάδα-Ρουμανία 15-8, Ελλάδα-Ισπανία 11-10 (κανονικός αγώνας 6-6, πέναλτι 5-4), Ελλάδα-Σερβία 8-14, Ελλάδα-ΗΠΑ 6-11.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η Μαχαίρας, Α Γεωργαράς, Thecaller, Κάθε,i machairas, a georgaras, Thecaller, kathe