Ιράν: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο-Έκκληση της ΠΝΟ για άμεση απελευθέρωση

Συνεχίζεται στον Περσικό Κόλπο, το χθεσινό «θρίλερ« της επιδρομής των Φρουρών της Επανάστασης στα δυο ελληνικά τάνκερ, το Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Ειδικότερα, μέλη των Ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από καταδρομική επιχείρηση

στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, έθεσαν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, τόσο τα δύο πλοία, όσο και τα πληρώματα αυτών. 

Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός της κατάληψης των δύο πλοίων έκαναν γνωστό οι ίδιοι οι Ιρανοί, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Η ΠΝΟ απευθύνει κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν από το Ιράν.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη να επισημαίνουν ότι η κατάληψη συνέβη, καθώς το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Αναφορικά με τις τύχες των πληρωμάτων, η μόνη πληροφορία που έχει γίνει γνωστή μετά τις πρώτες στιγμές της «πειρατείας» είναι το γεγονός ότι οι ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Όσον αφορά την κατάσταση του πληρώματος του Prudent Warrior, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο νεότερο.

Παρά τις προσπάθειες, τόσο από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας, εντούτοις προσώρας δεν κατέστη δυνατή καμία επικοινωνία με τα δύο πλοία, με τις ελληνικές Αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Το μήνυμα των Ιρανών στον Τζο Μπάιντεν

Ιρανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας δήλωσαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιστρέψει στην πολιτική της μέγιστης πίεσης της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει τάνκερ και φορτία αργού πετρελαίου, που ανήκουν στο Ιράν.

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε η Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Η τύχη της αναθεωρημένης πυρηνικής συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς οι συνομιλίες έχουν παγώσει λόγω του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το Ιράν έχει απαιτήσει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι ανεξάρτητος από την πυρηνική συμφωνία.

Έντονο διάβημα ΥΠΕΞ στο Ιράν

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν, ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping.

Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας.

Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας», τονίζει o κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών.

«Απαράδεκτη ενέργεια» χαρακτήρισε την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

KKE: «Εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη»

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση «εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα