Καύσωνας: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Αναπροσαρμογή προς το… χειρότερο με θερμοκρασίες ως και 45 βαθμούς

Άσχημα τα... μαντάτα από την ΕΜΥ σχετικά με τον καύσωνα στη χώρα μας, καθώς υπήρξε αναπροσαρμογή προς… το χειρότερο στο νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες προγνώσεις της ΕΜΥ, ο καύσωνας με την ονομασία CLEON θα έχει θερμοκρασίες ακόμα και 45 βαθμών Κελσίου.

Το νέο κύμα που ξεκινά σήμερα (20/07), θα κορυφωθεί την Κυριακή (23/07) όπου και θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η
πρόγνωση της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας – Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας

Νέα εγκύκλιο με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγεία.

To υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο  οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή  πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Πρώτες βοήθειες

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε
4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.



Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

– ηλικιωμένοι

– μωρά και μικρά παιδιά

– έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

– άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

– άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

– άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ήκατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

– άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

– άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

 
Keywords
Τυχαία Θέματα