Το δυΝΑΤΟ σημείο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μετά τη διαλεκτική εξ αποστάσεως και σχεδόν σε εχθρικό κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό «χαμηλό».

Είναι εμφανές ότι οι δύο μεριές εξάντλησαν τα διπλωματικά τους εργαλεία χωρίς να επιτευχθεί σύγκλιση.

Η Τουρκία προσπάθησε να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα διεθνώς ιδίως μετά την στήριξή της προς την Ρωσία στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, την οριστική -απ’ ό,τι φαίνεται- απομάκρυνσή

της από την τελωνειακή ένωσή της με την Ευρωπαική Ενωση, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την ανατίναξη της τουρκικής οικονομίας που έχει φτωχοποιήσει τον τουρκικό λαό.

Η Ελληνική πλευρά στόχευσε στην εδραίωση των θετικών ελληνοαμερικανικών διπλωματικών σχέσεων, στην κατάδειξη της διαστρέβλωσης των γεγονότων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, στην θέση κόκκινων γραμμών στο τομέα της εθνικής κυριαρχίας ιδίως όσον αφορά στην ελληνικότητα των νησιών και στο άπλωμα χείρας φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Τι να αναμένουμε; Κατά τη γνώμη μου περισσότερη ένταση από την Τουρκία και αυξημένη επιθετική ρητορική.

Μέσα στο κλίμα αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να πιεστεί μεν η Τουρκία διπλωματικά και πολιτικά αλλά να μην απομονωθεί διεθνώς και να μην αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Διότι ιστορικά η απομόνωση της Τουρκίας την ωθεί σε ενέργειες μεγάλης αντίδρασης και περαιτέρω επίθεσης και γιατί στο ΝΑΤΟ η Τουρκία πρέπει ανήκει για να μπορεί καλύτερα να ελεγχθεί.

Προς απόδειξη τούτου παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ημέρες τον Ρώσο αξιωματούχο Μπαχτιόρ Χακίμοφ να υποστηρίζει ότι ο συσταθείς το 2001 Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης που φαίνεται να προορίζεται για συνεργασία κρατών παρόμοια με το ψυχροπολεμικό Σύμφωνο της Βαρσοβίας, θα εξετάσει αίτημα ένταξης της Τουρκίας αν η τελευταία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Κατερίνα Ταγαρά είναι Δικηγόρος/Διεθνολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατερίνα Ταγαρά, ΝΑΤΟ, Ελληνοτουρκικές,katerina tagara, nato, ellinotourkikes