Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Ορόσημο ο Μάιος για την άρση των μέτρων – Τι θα γίνει με πιστοποιητικά και μάσκες

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την άρση των περιορισμών από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναμένονται το αργότερο μέχρι αύριο. Η επιδημιολογική κατάσταση θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τα μέτρα που θα σταματήσουν να ισχύουν όσο πλησιάζουμε και στο καλοκαίρι.

Όπως  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι

χωρίς πιστοποιητικά».

Έτσι τα υγεινομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό αναμένεται να χαλαρώσουν και δεν θα απαιτούνται τεστ για την είσοδο σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ θα ανασταλεί και η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Ένα self test μετά το Πάσχα στα σχολεία

Αλλαγές όπως φαίνεται θα υπάρξουν και στα πρωτόκολλα για τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές θα επανέλθουν με self test κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου. Σκοπός είναι να απομονωθούν έγκαιρα τα κρούσματα από τις διακοπές του Πάσχα, όμως αυτό το test ενδέχεται να είναι και το τελευταίο της σχολικής χρονιάς.

Το μέτρο ενδέχεται θα καταργηθεί και θα επανέλθει μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Με μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και τον Μάιο

Η μάσκα είναι από τα τελευταία μέτρα τα οποία θα καταργηθούν, καθώς όπως φαίνεται θα διατηρηθεί η χρήση της και τον Μάιο.

Στα σχολεία που θεωρούνται εσωτερικοί χώροι με μεγάλο συνωστισμό, το μέτρο θα παραμείνει παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα στα παιδιά έχουν μειωθεί θεαματικά.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα παραμείνει σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στις γιορτές του Πάσχα, ενώ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να κάνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό και κυρίως στις εκκλησίες και ειδικά στην περιφορά Επιταφίου και βράδυ Ανάστασης).

Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών για εμβολιασμούς

Η Κυβέρνηση (και ειδικότερα τα Υπουργεία Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την υποστήριξη της Προεδρίας της Κυβέρνησης) βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να αυξήσει την πρόσβαση των ευάλωτων πολιτών στον εμβολιασμό κατά κορονοϊού, τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο και τον περιορισμό της διασποράς.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

«Επιδιώκεται ειδικότερα η ενημέρωση και ο εμβολιασμός των συνανθρώπων μας που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες. Άστεγους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής, μετακινούμενους πληθυσμούς, άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες και γενικότερα όλες τις ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, την  εμπλοκή των ΟΤΑ α’ βαθμού στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό και Πιστοποιητικού εμβολιασμού. Και δεύτερο, συνεργασία με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στον εμβολιασμό των ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού:

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη διαδικασία εμβολιασμών. Εξέτασε ήδη τις αιτήσεις συμμετοχής που υπήρξαν και έχει  πραγματοποιηθεί η συμβασιοποίηση με πέντε Φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Είναι τα Σωματεία PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SAMS. Ο εμβολιασμός των ευάλωτων προσώπων θα γίνεται είτε στα πολυιατρεία των Φορέων είτε μέσω Κινητών Μονάδων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Συνεδριάζει, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Ορόσημο, Μάιος,koronoios, synedriazei, epitropi ebeirognomonon – orosimo, maios