Μα δεν κάνουν όλοι για γονείς…

Δυστυχώς δεν υπάρχουν –και δεν γίνεται να συμβαίνει- επιτροπές που θα κρίνουν την καταλληλόλητα κάποιου να γίνει γονιός.

Από τη μία η –περίφημη- Ρούλα Πισπιρίγκου με τα τρία παιδιά, από την άλλη η 29χρονη από τη Βέροια με το νεκρό βρέφος στο φράγμα του Αλιάκμονα.
Ο νους σαστίζει, παγώνει, ακροβατεί στο κενό και δεν καταφέρνει να συλλάβει τις τραγωδίες.

Δυστυχώς υπάρχουν δεκάδες περιστατικά που προκαλούν ανατριχίλα, ακόμα κι όταν η κατάληξη δεν είναι

τραγική.

Γιατί γύρω μας, πλάι μας, απέναντι, στη διπλανή πόρτα, στον πάνω και τον κάτω όροφο, υπάρχουν δεκάδες παιδιά που υποφέρουν από τους ίδιους τους γονείς τους, οι οποίοι αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος των ευθυνών τους.

Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που ξυλοφορτώνονται με το παραμικρό και… επειδή έτσι, αλλά κι αυτά που υποφέρουν από την έλλειψη φροντίδας, ακόμα και της στοιχειώδους.

Παιδιά βρώμικα, ακόμα και νηστικά, δίχως στοργή κι αγάπη, παρατημένα στην ουσία στο έλεος του Θεού.

Κι επειδή η κοινωνία έμαθε να γυρίζει την πλάτη και να σιωπά, ουδείς δίνει σημασία, ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες έπρεπε να επέμβει άμεσα η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν –και δεν γίνεται να συμβαίνει- επιτροπές που θα κρίνουν την καταλληλόλητα κάποιου να γίνει γονιός. Αν θα μπορούσε –σε ένα εντελώς θεωρητικό επίπεδο- να συμβεί, χιλιάδες παιδιά δεν θα κολυμπούσαν στη δυστυχία. Δεν θα υπήρχαν δράματα, δεν θα συνέβαιναν ακραία περιστατικά που προκαλούν ανατριχίλα.

Γιατί ΟΛΟΙ ξέρουν ότι εκεί έξω χιλιάδες είναι ακατάλληλοι να γίνουν γονείς, να σηκώσουν αυτό το ιερό βάρος.

Κι όμως γίνονται, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς.

Γίνονται από τύχη ή από σύμπτωση.

Γίνονται από εγωισμό.

Γίνονται για να ξεφύγουν από το σπίτι.

Γίνονται για να αποδείξουν ότι μπορούν!

Πολλοί θεωρούν –δυστυχώς- ότι το να έρθει στον κόσμο ένα παιδί είναι το φυσικό επακόλουθο μιας σχέσης. Πλάνη!

Γίνονται «γιατί παιδιά έχει και ο διπλανός». Τραγικό!

Γίνονται «γιατί έτσι πρέπει». Εγκληματικό!

Γίνονται γιατί νομίζουν ότι έτσι θα δεθεί η σχέση του ζευγαριού! Τρελό!

Κι όταν αντιλαμβάνονται το βάρος, το οποίο είναι ανήμποροι κι ανίκανοι να σηκώσουν, έρχεται η ανατριχίλα!

Άλλοι σκοτώνουν τα παιδιά τους, άλλοι τα παρατάνε –στην καλύτερη περίπτωση- στα σκαλιά ενός μαιευτηρίου, άλλοι τα κακοποιούν με κάθε τρόπο. Ναι, ανατριχιαστικά ένα προς ένα!

Δυστυχώς κάποιοι –πολλοί- δεν αντιλαμβάνονται ΚΑΝ ότι είναι ανίκανοι να γίνουν γονείς. Και φυσικά, όπως ήδη αναφέραμε, δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει κανείς.

Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το πράγμα κραυγάζει. Πώς μπορεί μια γυναίκα που βασανίζεται από ψυχιατρικά θέματα και μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρεία να φέρει στον κόσμο ένα παιδί; Κάποιοι πρέπει να επέμβουν πριν να είναι πολύ αργά. Και συνήθως είναι, αφού κανείς δεν επεμβαίνει.

Μα κανείς πια δεν βλέπει ότι υπάρχουν γυναίκες –για συγκεκριμένες περιπτώσεις μιλάμε- που είναι επικίνδυνο να τεκνοποιήσουν;
Δυστυχώς οι δομές πάσχουν πολύ, για να μην πούμε ότι είναι σε κατάσταση σκότους.

Κι όσο δεν βελτιώνονται τα πράγματα σ’ αυτό τον τομέα, τα δράματα θα επαναλαμβάνονται.

Και τι ειρωνεία. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες κλαίνε μέρα και νύχτα επειδή δεν μπορούν να γίνουν μητέρες, που θα έδιναν όλο τους το είναι σε μια ψυχούλα.
Τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις, ας βοηθηθούν για να πάρουν ένα παιδί και να το κάνουν πραγματικά χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα