Με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον συνδέονται οι νοσηλείες για γρίπη

Κίνδυνο να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους έχουν οι άνθρωποι που νοσούν βαριά από γρίπη και άλλους ιούς.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron έδειξε ότι τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη, ο έρπης, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα, εμφανίζουν στη συνέχεια διαταραχές που συνδέονται με την υποβάθμιση του νευρικού τους συστήματος (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Πολλαπλή Σκλήρυνση, άνοια).

Οι ερευνητές κατάφεραν

να εντοπίσουν συνολικά 22 ιογενείς αιτίες που συνδέονται με τις συνήθεις νευρολογικές διαταραχές.

Είναι ήδη γνωστό ότι τα άτομα που προσβάλλονται από ιογενή εγκεφαλίτιδα έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν ευθύνονται οι ιοί για την εμφάνιση των νευρολογικών προβλημάτων, καθώς στην αιτιολογία των νευροεφυλιστικών διαταραχών εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, θεωρούν πως η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι ιογενείς λοιμώξεις και η φλεγμονή που προκαλούν στο νευρικό σύστημα είναι μία από τις αιτίες τους, και μάλιστα, μία αιτία που με τα κατάλληλα μέτρα, όπως ο εμβολιασμός, μπορούμε να προλάβουμε.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν και τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στη βαριά νόσηση και στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου, διάστημα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το ένα έτος.

Σημειώνεται ότι στη έρευνα δεν συμπεριελήφθησαν ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας της λοίμωξης από COVID-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον,altschaimer, parkinson