Μητσοτάκης: Ενεργειακή γέφυρα για Ελλάδα, Βουλγαρία, Βαλκάνια και Ευρώπη, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου IGB

Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού,οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.

Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Στην ομιλία

του ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι ο εκτός από αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ο IGB είναι και ένας αγωγός κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη.

Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κιρίλ Πετκόφ: Τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου βάζει ο IGB

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν: Ο IGB διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parvis Shahbazov.

Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμικη στον αγωγό που μεταφέρει φυσικο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

«Η Θράκη αλλάζει, παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια,το όραμα, το σχέδιο, να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει»

«Η Θράκη αλλάζει, τολμώ να πω ότι αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αλλάζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θράκη με ικανοποίηση βλέπω τη μεγάλη πρόοδο που επιτυγχάνεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό Ροδόπης λίγες ώρες πριν παραστεί στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB.

«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη.

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Στη Θράκη υπάρχει ένα πόρισμα εξαιρετικά αναλυτικό της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και έχουμε πρόθεση να το υπηρετήσουμε και με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, θα κινηθούμε έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Θράκη να επιταχυνθούν και άλλο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες της Κομοτηνής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο της

Αμέσως μετά την άφιξη του στη Θράκη ο πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Εμείς παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια, το όραμα, το σχέδιο, έτσι ώστε η Θράκη σήμερα πραγματικά να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρότρυνε τα νέα παιδιά να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση καθώς όπως είπε «θα είναι εμπειρίες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή» και παράλληλα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

«Αυτό το σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Θράκης είναι μία μόνο απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε συνεργασία με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δρομολογούμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για τους πολίτες, πρωτίστως ωφέλιμα για τη νέα γενιά. Χρέος μας είναι η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από εμάς και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα η οποία θα διακρίνεται και δεν θα είναι ουραγός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, Μαρία Παπαδοπούλου, το δήμαρχο Μαρωνείας, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, που ιδρύθηκε το 1981 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 και το 1924. Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του Μουσείου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιοδεία του στη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα