Νέα Βουλή: Τα επόμενα «βήματα» μετά την ορκωμοσία – Η εκλογή προέδρου και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Μετά την σημερινή (03/07) διαδικασία της ορκωμοσίας της Νέας Βουλής, πλέον ακολουθούν κατά σειρά άλλες δύο πολύ σημαντικές διαδικασίες.

Οι «300» που προέκυψαν από την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή να είναι οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι»

του 3%.

Συγκεκριμένα, στη νέα Βουλή έχουμε τη Νέα Δημοκρατία με 158 βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 12, την Ελληνική Λύση με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» με 10, και την Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές.

Όσο για τις νέες θέσεις των «300», στα μπροστινά έδρανα τοποθετήθηκαν από δεξιά προς τα αριστερά, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Παράλληλα, στα πίσω ορεινά έδρανα, οι βουλευτές των κομμάτων κάθισαν ως εξής: «Ελληνική Λύση» πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκη και Σπαρτιάτες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας πίσω από τα έδρανα του ΚΚΕ.



Βάσει της «χωροταξίας» της νέας Βουλής:Οι βουλευτές της Ν.Δ. θα κάθονται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε στις θέσεις στα μπροστινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας.Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα κάθονται στην αριστερή πτέρυγα.Οι Σπαρτιάτες τοποθετήθηκαν πίσω και αριστερά από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλής.Η Νίκη έλαβε τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.Η Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας τοποθετήθηκε στις θέσεις πίσω από το ΚΚΕ.

Για αύριο Τρίτη (04/07) στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.



Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Παράλληλα, την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή,vouli