Νίκος Κουλούσιας: «Χρωστάω κάτι στον κόσμο»- Ο Έλληνας σεφ που μαγείρεψε για την βασίλισσα Ελισάβετ μιλάει στο ΤheCaller

Ο γνωστός σεφ Νίκος Κουλούσιας μοιράζεται την ζωή του μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα... το νησί της Λέρου. Ο ίδιος μαγείρεψε για τον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το 2018, αλλά και το πρόσφατο το δείπνο της βασίλισσας Ελισάβετ για το Ιωβηλαίο.

«Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό είμαι

τις άποψης ότι χρωστάω κάτι στον κόσμο. Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι να γευτεί κάτι από μένα» εξομολογείται στο ΤheCaller και την Ευδοκία Λελεδάκη.

«Έτσι λοιπόν στοχεύουμε να κάνουμε μια γαστρονομική περιπέτεια σε όλη την Ελλάδα σε διάφορα σημεία και ξεκινάμε δυναμικά τέλη Σεπτέμβρη στην Κύθνο. Είναι ένα πρότζεκτ ώστε να αναδείξουμε γαστρονομικά την παράδοση με λίγα λόγια «η παράδοση με την γκουρμέ ματιά». Θα είναι ένα από τα πρώτα ταξίδια στην Ελλάδα μετά την πανδημία και ποσο μάλλον σε νησί διότι και εγώ τα τελευταία χρόνια μένω μόνιμα στην Λέρο . Με ξεκουράζει το νησί από το πήγαινε έλα Λονδίνο – Ελλάδα» συνεχίζει ο διάσημος σεφ αναφερόμενος στα νέα σχέδιά του.

Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει ο Νίκος Κουλούσιας στην συνέντευξή του:

Έχετε αναλάβει πολύ απαιτητικά projects στο παρελθόν όπως το να μαγειρέψετε για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι αλλά και το δείπνο της βασίλισσας Ελισάβετ για το Ιωβηλαίο. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόσκληση που είχατε αναλάβει μέχρι σήμερα στην κουζίνα;

Το πιο απαιτητικό για εμένα είναι το να ξυπνάς, να ετοιμάζεσαι και να κουμπώνεις την στολή σου πάντα με τον σταυρό και μια προσευχή. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα και μπορούμε να προσφέρουμε την αγάπη μας στο πιάτο αλλά και ο κόσμος να το βλέπει και να το γευτεί. Το να κάνεις τους πελάτες σου χαρούμενους πιστεύω είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που μπορείς να έχεις σε καθημερινή βάση.

Σε παλαιότερη δήλωσή σας αναφέρατε ότι «δεν βρίσκεις εύκολα αλλού, προϊόντα όπως των λαϊκών αγορών». Η γεύση τους και η ποιότητά τους δηλαδή διαφέρει ουσιαστικά από χώρες του εξωτερικού;

Φυσικά και βρίσκεις ότι θέλεις. Απλά η λαϊκή αγορά είναι ένα βιβλίο για εμάς. Με το που θα μπείτε στην αγορά να κάνετε την βόλτα και τα ψώνια σας θα βρείτε υλικά τις εποχής που αυτόματος διαμορφώνετε το μενού που θέλετε να προσφέρετε αλλά και να μαγειρέψετε στο σπίτι. Επίσης, γνωρίζεστε με τους παραγωγούς και χτίζεται μια σχέση που πλέον είναι πολύ σημαντικό για ένα εστιατόριο. Και θα προσέχει ο παραγωγός να έχει πάντα την καλύτερη ποιότητα για εσάς αλλά και εσείς από που θα τα παίρνετε.

Έχετε κάποια αγαπημένα υλικά που σας αρέσει να πειραματίζεστε στην κουζίνα;

Όλα τα υλικά είναι αγαπημένα. Όσο ποιο περίεργα τόσο ποιο δυνατός ο ζήλος να πειραματίζεσαι και να βγάλεις κάτι καινούργιο. Έχω όμως κάποια υλικά που είναι στάνταρ και εκφράζει εμένα όπως ο Κρόκος Κοζάνης, το θυμαρίσιο μέλι αλλά και υλικά που γνώρισα στα ταξίδια μου όπως η Βανίλια Μαδαγασκάρης, τα φύλα Κάρυ κλπ.

Το master chef σημειώνει κάθε χρόνο εντυπωσιακά ποσοστά τηελεθέασης. Πως εξηγείτε αυτό το φαινόμενο; Εσείς, παρακολουθείτε ριάλιτι μαγειρικής;

Όλες η μαγειρικές εκπομπές έχουν πάρει τα πάνω τους. Έγινε καθημερινότητα μας να ακούμε και να βλέπουμε να μαγειρεύουν είτε σε πρωινές εκπομπές είτε σε ριάλιτι όπως αναφέρατε. Το όμορφο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό πελατών απέκτησαν άποψη για κάποια φαγητά που είτε τα μαγείρεψαν σπίτι είτε απλά την είδανε σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Εγώ προσωπικά όταν βρίσκω χρόνο παρακολουθώ όχι όμως να κρίνω η να σχολιάσω είναι κάτι που μπορεί να το απολαύσεις οικογενειακά.

Ποιους Έλληνες συναδέλφους σας θαυμάζετε; Και ποια μαγαζιά σας αρέσει να επισκέπτεστε όταν βρίσκεστε στην Αθήνα;

Όλους τους θαυμάζω τον κάθε έναν με ξεχωριστώ τρόπο. Σεβασμός και αγάπη πάντα. Όσο για τα μαγαζιά. Διαλέγω διάφορα σε διάφορα σημεία όπου πιστεύω πως μπορώ να απολαμβάνω το φαγάκι. Ότι ποιο απλό τόσο ποιο καλό για εμένα. Βέβαια όμως θα κάνω και μια επίσκεψη σε συναδέλφους που κατέκτησαν βραβεύσεις σε υψηλό βαθμό.

Ενώ ο τομέας της εστίασης στην χώρα μας έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά τα τελεταία χρόνια, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στον χώρο. Τι πιστεύτε ότι φταίει για αυτό;

Πάντα είναι ένα winwin. Όταν επενδύσεις σωστά σε όλους τους τομείς τότε θα υπάρχει ανταπόκριση από όλους σε όλα και αυτό κατά γνώμη μου δεν το κάνανε πολλοί και αν το κάναν το κάνανε με λάθος τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Κουλούσιας, Έλληνας, Ελισάβετ, ΤheCaller,nikos koulousias, ellinas, elisavet, theCaller