«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση….»: Η θρυλική ομιλία Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

”Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση….” είχε πει ο γέρος του Μοριά για την ελληνική επανάσταση του 1821.

Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ξεσήκωσε τους υπόδουλους Έλληνες και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Κατατρόπωσε τον Δράμαλη στα Δερβενάκια, νίκησε στη θρυλική μάχη στο Βαλτέτσι και απελευθέρωσε την Τριπολιτσά.

“Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου

εκρεμάσθηκαν εκεί», και διέταξα και το έκοψαν”, είχε πει στα απομνημονεύματά του.

Ο Κολοκοτρώνης μεγάλωσε στην Αλωνίσταινα της Αρκαδίας και από μικρή ηλικία εργαζόταν στο πλευρό της μητέρας του, η οποία έκοβε ξύλα και εκείνος τα πουλούσε στην Τρίπολη. Μια ιστορία από την παιδική του ηλικία αναφέρει ότι κάποτε ένα από τα ξύλα που πουλούσε έπεσε σε μια λακκούβα με νερό και έβρεξε έναν από τους Τούρκους που περνούσαν από το σημείο. Τότε, ένας από αυτούς του έδωσε δύο χαστούκια. Ο Κολοκοτρώνης με βουρκωμένα μάτια τον κοίταξε και ορκίστηκε μέσα του ότι θα έπαιρνε εκδίκηση.

Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα, ο Κολοκοτρώνης εντάχθηκε στο σώμα των κλεφταρματολών και δημιουργούσε προβλήματα στους Οθωμανούς. Σε ηλικία 17 ετών ήταν οπλαρχηγός της περιοχής και εντάχτηκε στα σώματα των κλεφτών της Πελοποννήσου. Το 1818 ήρθε σε επαφή με τον Πάγκαλο, ο οποίος είχε σταλεί από τον Αναγνωσταρά για να τον μυήσει στη Φιλική Εταιρεία. Όταν ο Πάγκαλος ξεκίνησε να τον προσεγγίζει και να του κάνει ερωτήσεις ο Κολοκοτρώνης του απάντησε:  «Πες μου τα όλα, μίλα ξάστερα. Δεν ταιριάζουν σε μένα λόγια λοξά. Είναι χρόνια που προσμένω τέτοιο χαμπέρι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημείς, Κολοκοτρώνη, Πνύκα,imeis, kolokotroni, pnyka