Προειδοποιεί ο Σωτήρης Τσιόδρας: Μύκητες, η επόμενη απειλή

«Τα παιδιά μας βιώνουν την κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές. Δεν κινδυνεύουν όμως μόνο από διαβιβαστές, ιούς, ασθένειες. Ταλαιπωρούνται από το περιβαλλοντικό στρες, αναπτύσσουν μετατραυματικές διαταραχές, που δεν είναι πάντα ορατές σε μας, αλλά αφήνουν αποτύπωμα» υπογράμμισε σε συνέδριο, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η διασύνδεση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των

φυτών είναι μία νέα προσέγγιση, που ενέχει τη συνεργασία. Και είναι απολύτως αναγκαία αυτή η διεπιστημονική συνεργασία σε όλους τους τομείς» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι η νέα γενιά, τα παιδιά μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, δικαιούται να έχει αλλά και να διεκδικήσει ένα υγιές περιβάλλον.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα για το πως ο σταφυλόκοκκος και ο ασπέργιλος μπορούν να διαπεράσουν ως ανθεκτικά παθογόνα όλο το οικοσύστημα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, κι εστίασε επίσης στους μύκητες, ανατρέχοντας σε ένα δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι που καταπιάνεται με έναν από αυτούς.

«Η επόμενη απειλή ίσως προκύψει από μύκητα. Οι μύκητες απασχολούν πολύ τους επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μύκητας στην Αριζόνα που αν προσβάλλει τον οργανισμό, προκαλεί ασθένεια σαν τη φυματίωση. Το γεγονός ότι μια σειρά τηλεοπτική, βασισμένη σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το «The Last of us» ασχολείται με έναν μύκητα, είναι χαρακτηριστικό. Κατά το σενάριο, είναι ο μεταλλαγμένος μύκητας, που έχει εξελιχθεί τόσο πολύ και είναι ικανός να μετατρέψει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Η τεράστια απήχηση που είχε, αποδεικνύει πόσο απασχολεί η αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπων» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως «θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν συνθήκες, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια εξέλιξη στους μύκητες. Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να κινητοποιηθούμε όλοι και να δρομολογήσουμε μέτρα για να μειώσουμε την επίπτωση και των μυκήτων και όλων των παθογόνων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προειδοποιεί, Σωτήρης Τσιόδρας, Μύκητες,proeidopoiei, sotiris tsiodras, mykites