Προς δημοπράτηση έργα ΣΔΙΤ προυπολογισμού 400 εκατ. ευρώ

Προς δημοπράτηση οδεύουν τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ φραγμάτων σε Θεσσαλία και Κρήτη.

Πρόκειται για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων, με Σ.Δ.Ι.Τ.» και το «Έργα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Χανίων Κρήρης μέσω ΣΔΙΤ».

Οι οικονομικές προσφορές

και για τα δύο έργα θα κατατεθούν στις 31 Οκτωβρίου 2022 και είναι προϋπολογισμού 185,5 εκατ. ευρώ και 215,4 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο έργο ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων και των σύνοδων έργων.

Το έργο αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό νερό με χαμηλό κόστος, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν απρόσκοπτα τις καλλιέργειές τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το εισόδημά τους.

Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη και περιλαμβάνει τέσσερα έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Όσον αφορά την κατασκευή φράγματος και διευθέτηση όχθης στον ποταμό Ταυρωνίτη, το έργο θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πρόσφατα.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη, περιλαμβάνοντας 4 έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα