Πρώτο υπουργικό της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη: Η ώρα των μπλε φακέλων – Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Ανοίγει σήμερα η αυλαία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα διεξαχθεί, στις 11 το πρωί, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, αναμένεται να περιγράψει τους στόχους της νέας κυβερνητικής θητείας, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανοίγοντας τον κύκλο επισκέψεων στα Υπουργεία.

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στα πλαίσια του επιτελικού

κράτους, ο πρωθυπουργός,  θα παραδώσει στα μέλη της κυβέρνησης τους περιβόητους «μπλέ φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρήσουν για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών.

Μια από τις προτεραιότητες που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είναι και η ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΣΥ, κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές κατά την διάρκεια των προεκλογικών του ομιλιών.

Στα πρώτα νέα μέτρα θα είναι και η επέκταση του επιδόματος Market Pass για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα. Αρχές Ιουλίου καταβάλλεται η τελευταία δόση πληρωμής στους δικαιούχους που το έλαβαν από Φεβρουάριο και μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, και θα αναφερθεί στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπό την Σοφία Ζαχαράκη.

Στο νέο υπουργείο μεταφέρονται, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Εργασίας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Σηματικό βάρος αναμένεται να δωθεί και στα εθνικά θέματα όπου θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις στα ελληνοτουρκικά ενώ η συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να επεκταθεί και στα ζητήματα της Oυκρανίας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία των βουλευτών, την Τρίτη Ολομέλεια

Η ορκομωσία των Βουλευτών είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με τον πρωθυπουργό να έχει προτείνει για δεύτερη θητεία τον Κώστα Τασούλα, την εκλογή των αντιπροέδρων καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια, είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτο, Μητσοτάκη,proto, mitsotaki