Ραγδαίες εξελίξεις: Έτοιμο για άνευ όρων διαπραγματεύσεις δηλώνει το Κίεβο

«Ναι, χωρίς όρους. Είμαστε έτοιμοι για έναν ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων μέσα στη Μαριούπολη. Ένας προς έναν. Δύο προς δύο. Για να σώσουμε τους άνδρες μας, το Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τους ζωντανούς και τους τραυματίες. Γιατί είναι δικοί μας, γιατί είναι στην καρδιά μου για πάντα».

Αυτό αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter o σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

«Αζόφ ή ΝΑΤΟ»

Αναλυτές,

πάντως, ερμηνεύουν διαφορετικά την παραπάνω αλλαγή πλεύσης. Θεωρούν ότι το Κίεβο σπεύδει να παγώσει τη ρωσική επέλαση στη Μαριούπολη, ανοίγοντας έναν διαπραγματευτικό κύκλο, προκειμένου οι Ρώσοι να μην εντοπίσουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που μάχονται στην πόλη – στο πλευρό των Ουκρανών. Εκεί, άλλωστε, έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις δυο Βρετανοί στρατιώτες.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο ρωσικό τελεσίγραφο προς τους Ουκρανούς μαχητές στη Μαριούπολη και τους ταμπουρωμένους στο Αζοφστάλ εξέπνευσε το απόγευμα της Τετάρτης, δίχως να υπάρχουν ενδείξεις μαζικής παράδοσης.

Τον λόγο έχουν λάβει εκ νέου τα όπλα, με τους αμυνομένους να επισημαίνουν ότι η ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας αναμένεται να είναι λυσσαλέα. Οι Ουκρανοί μαχητές στη Μαριούπολη και το Ντονμπάς, αλλά και οι οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ δηλώνουν ότι ζουν τις τελευταίες τους ημέρες ή ακόμη και ώρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν παράλληλα ότι ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια. Πάνω από τους μισούς αυτούς πρόσφυγες είναι παιδιά.

Πάντα έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε αργότερα έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» είπε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει.Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα