Η διακυβέρνηση της τελευταίας τριετίας επιβεβαιώνει ότι πολύ λίγα διδάχτηκε από την κρίση του 2008 που απείλησε Κοινωνία και Δημοκρατία

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δικαιώνουν το χαρακτηρισμό που της απέδωσα σε ομιλία μου στη Βουλή το Μάιο του 2010 ότι λειτουργεί ως «λαθρεπιβάτης» του πολιτικού συστήματος.

Ήταν υπεύθυνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας κατά τη διακυβέρνηση 2004-2009 αλλά απούσα κατά τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές που απαιτούσαν εθνική συναίνεση

και συνεννόηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το οικονομικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος αντιμετώπισης της κρίσης και να παραταθεί η διάρκεια της. Η διακυβέρνηση της τελευταίας τριετίας (2019-2022) επιβεβαιώνει την άποψη ότι πολύ λίγα διδάχτηκε από την κρίση του 2008 που απείλησε την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από την ημέρα που έγινε η συζήτηση στη Βουλή και τα ερωτήματα που έθεσα τότε στη ΝΔ παραμένουν αναπάντητα.

Ας απαντήσουν πρώτα πως το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από τα 180 δις το 2003 στα 300 δις το 2009, ας απαντήσουν στο ερώτημα γιατί έστελναν πλαστά στοιχεία για τα ελλείμματα στη Eurostat όπως της καταλόγισε σε έκθεση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ας αποφύγουν τους πανηγυρισμούς.

Απλά να τους θυμίσω ότι και το 2007 πανηγύρισαν την έξοδο από το καθεστώς του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος για να οδηγήσουν τη χώρα σε δυο μόλις χρόνια το 2009 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

*Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Οικονομικών

Keywords
Τυχαία Θέματα