Σπιτικά κεφτεδάκια…όπως της μαμάς: Μυστικά για τους πιο αφράτους και νόστιμους κεφτέδες

Κλασικό μαμαδίστικο πιάτο που αγαπά τις Κυριακές και μπαίνει συχνά στις ελληνικές κουζίνες. Μπορεί να θεωρείται σχετικά απλό, εύκολο και γρήγορο, όμως και αυτό το πιάτο έχει τα μυστικά του!

Ακολουθήστε τα εξής μυστικά για να πετύχετε τους πιο αφράτους και νόστιμους κεφτέδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ:

Αναφορικά με τον κιμά, χρησιμοποιήστε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ο κεφτές θέλει λάπα, αν μιλάμε για μοσχαρίσιο κρέας, που έχει σχετικό λίπος και ωραία κρεάτινη γεύση.
Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιον συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο.Για να διατηρήσετε τον κιμά στο ψυγείο, καλό είναι να τον βγάλετε κατευθείαν από το χαρτί του χασάπη (όπου υπάρχουν και τυχόν υγρά) και να μπει σε ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ με καπάκι, στο κάτω ράφι. Συντηρείται σε θερμοκρασία 4°C για ένα 24ωρο. Μετά πρέπει να μαγειρευτεί ή να μπει στην κατάψυξη.Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.Δεν ζυμώνετε για πολλή ώρα, δεν χρειάζεται.Για τέλειο άρωμα που θα σας ζητούν τη συνταγή: όταν πλάθετε τον κιμά με μίγμα από βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό μπόλικο μαζί με φρέσκο ή ξερό δυόσμο το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. Αν δεν έχετε φρέσκο δυόσμο; Βάλτε 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο. Αν χρησιμοποιήσετε χοιρινό κιμά, τον ζυμώστε με θρούμπι αντί για ρίγανη ή θυμάρι, του ταιριάζει καλύτερα. Γενικά, η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.Βάλτε ψωμί! Και πάντα ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο (ακόμα και προζυμένιο) που έχουμε μουλιάσει καλά σε νερό και το έχουμε στύψει. Δεν θέλετε ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια.Ο κιμάς θέλει ξεκούραση! Αφήστε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Και μην ξεχνάτε πως η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

* Τι κάνετε αν κολλάει πολύ η ζύμη του κιμά στα χέρια; Βουτάτε τα χέρια μας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό κάθε φορά που πλάθετε ένα καινούριο κεφτεδάκι. Θα τους δώσει πολύ ωραίο άρωμα και επιπλέον νοστιμιά.

Πηγή: olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπιτικά …όπως, Μυστικά,spitika …opos, mystika