Στη Θεσσαλονίκη «χτυπάει η καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων – Aνοικτοί οι δρόμοι με απόφαση των αγροτών

Στη Θεσσαλονίκη «χτυπάει η καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων της χώρας, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ.

Το μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται το Σάββατο, ενώ τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Με εκατοντάδες

τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση Agrotica.

Κεντρικό ζήτημα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, διότι, όπως αναφέρουν, θέλουν τους πολίτες μαζί τους και όχι εναντίον τους. Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών παρέδωσε ψήφισμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελούν βασικά «αγκάθια» στο κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τους αγρότες.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Οι μελισσοκόμοι, στη Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.

Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στήριξε η Ελλάδα – εάν αυτή εγκριθεί – οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της 30ης Έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

«Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης θα σας αναφέρω δύο αριθμούς: Αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα μας και 127.232 Αγρότες. Η πρόταση, μετά τη σημερινή διαδικασία που συμμετέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ισχύει αναδρομικά από 01/01/2024».

πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκη, – Aνοικτοί,thessaloniki, – Anoiktoi