Στο Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Παραλήρημα Ερντογάν, πώς απαντά η Αθήνα

Το θετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προσπαθήσει ακόμη να χωνέψει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδηλώνοντας τον εκνευρισμό του με εμπρηστικές δηλώσεις αλλά και με παραβιάσεις.

Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου προκαλούν προβληματισμό, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι προετοιμασμένη για ένα θερμό καλοκαίρι με επεισόδια, ακόμη και όπως εκείνο που σημειώθηκε στον Έβρο με τους μετανάστες.

«Δεν αναγνωρίζω

πλέον τον Μητσοτάκη. Δεν θα του μιλήσω άλλο. Συμφωνήσαμε να μη συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία. Μπορεί να δημιουργήσει τόσες στρατιωτικές βάσεις με άλλους. Η Τουρκία είναι αυτάρκης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η δήλωση του Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα την ενόχληση του αλλά και την στάση που αναμένεται να κρατήσει από εδώ και στο εξής.

Η ψύχραιμη απάντηση της Αθήνας

Απάντησή στην Άγκυρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο από τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καθώς φαίνεται πως το κλίμα έχει αλλάξει μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την ενέργεια και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά μεγαλύτερο από τη διαφορά που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει στασιμότητα ή μείωση των ποσοστών που κατέγραφε τους τελευταίους μήνες, χάνοντας τη δυναμική που εμφάνισε μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προηγείται με μεγάλη διαφορά, σταθερά, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα, αυξάνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη δημοσκόπηση της GPO (21/5) για την εφημερίδα «Τα Νέα»

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο κατά 1,3 μονάδων, αυξάνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8,9 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%. Στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται και καταγράφεται στο 44,8% έναντι 30,1%, του Αλ. Τσίπρα, προσεγγίζοντας ξανά τις 15 μονάδες. Στην ίδια μέτρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τρίτη θέση των πολιτικών αρχηγών με θετική γνώμη με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll (17/5) για την εφημερίδα tomanifesto

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,3% (+1,2 σε σχέση με την έρευνα Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 21,8% (+0,6) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,7% (+0,1%). Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με θετικές απόψεις 47,8% ενώ ο Αλ. Τσίπρας καταγράφεται τρίτος, με 30,9% μετά τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 38,5% έναντι 18% του Αλ. Τσίπρα, πετυχαίνοντας υπερδιπλάσια βελτίωση του ποσοστού του σε σύγκριση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της PULSE (12/5) για τον ΣΚΑΙ

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,5%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 26%, διατηρώντας αναλλοίωτο το προβάδισμά του.

Στο Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα έχει συναντήσεις με παράγοντες επενδυτικών φορέων, ενώ θα συμμετάσχει και σε δείπνο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez).

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μπουμπάρακ (Khaldoon Khalifa Al Mubarak).

Στις 19:00 θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και διευθυντή επενδύσεων του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο (Ray Dalio).

Στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Jigsaw, Τζάρεντ Κόεν (Jared Cohen).

Στις 20:00 θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ (Jeremy Weir).

Τέλος στις 21:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και θα κάνει μία από τις τρεις εισαγωγικές τοποθετήσεις, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez), σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόρουμ, Νταβός, Κυριάκος Μητσοτάκης – Παραλήρημα Ερντογάν, Αθήνα,foroum, ntavos, kyriakos mitsotakis – paralirima erntogan, athina