Τάσεις MRB: Πρώτη με διαφορά η ΝΔ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – Στο 2,5% η Νέα Αριστερά

Έρευνα MRB: Με πάνω από 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει για τον Δεκέμβριο.

Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση.

Ειδικότερα, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ

κατευθύνονται στα όμορα ιδεολογικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ.

Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή των αποτελεσμάτων χωρίς την Αδιευκρίνιστη Ψήφο).

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
KKE: 8,1%
Ελληνική Λύση: 5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
Σπαρτιάτες: 3%
ΝΙΚΗ: 2,7%
MEΡΑ25: 2,2%
Νέα Αριστερά: 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 38,8%
ΠΑΣΟΚ: 14,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
KKE: 9,7%
Ελληνική Λύση: 6%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
Σπαρτιάτες: 3,6%
ΝΙΚΗ: 3,2%
MEΡΑ25: 2,6%
Νέα Αριστερά: 2,5%

Η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σ. Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 5η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%
Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης(36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον Δεύτερο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.

Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο Ν. Ανδρουλάκης περνά στην δεύτερη θέση κυρίως λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρήσεων.

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων

Ο πληθωρισμός/ ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Με σαφώς μειούμενο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η Ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.

Τέλος διψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος/Κλιματική Αλλαγή.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τάσεις MRB, Πρώτη, ΝΔ – Δεύτερο, ΠΑΣΟΚ –, Αριστερά,taseis MRB, proti, nd – deftero, pasok –, aristera