Τι είναι αυτό που δεν μας ενώνει

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, άπαντες ψάχνουν να βρουν, τι είναι αυτό που μπορεί να ενώσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την επομένη ή των πρώτων ή των δεύτερων εκλογών, να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.

Μήπως επειδή, ανησυχούν οι ίδιοι για το δικό

τους μέλλον στην πιθανότητα ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, έχει πολλά, ευτυχώς, που δεν μπορούν να το ενώνουν τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον μανδύα της προόδου και της ψευδεπίγραφης  κεντροαριστερής μεταστροφής, όσο κυβερνούσε, εφήρμοσε πολιτικές με αντίθετο πρόσημο έχοντας στο πλάι του συνειδητά, πρωτοπαλίκαρα με ακροδεξιά ρητορική και ομοφοβικές τάσεις. Η αντιπολίτευση του, κρίνεται από στείρα και στην καλύτερη, ως πατερίτσα σε μια κυβέρνηση παραπαίουσα.

Διακατέχεται από Αυριανισμό, μηδαμινή αυτοκριτική για την περίοδο και της αντιπολίτευσης του, αλλά και της διακυβέρνησης της χώρας. Για ποια πρόοδο μπορούμε να μιλάμε, όταν το ίδιο κόμμα με τον ίδιο αρχηγό, καταψήφισε τη Διαύγεια.

Για ποια Αριστερά και ευαισθητοποίηση μπορούμε να μιλάμε όταν φέρνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας;

Η ΝΔ προσπάθησε, όντας κουτοπόνηρη και ξέροντας πως οι ψηφοφόροι του Κέντρου κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα, να φορέσει τον μανδύα του Κέντρου.

Αλλά κεντρώος δεν είσαι, όταν ψηφίζεις νόμους σαν αυτούς της υγείας, που φέρνεις από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση της.

Κεντρώος δεν μπορείς να δηλώνεις με το νόμο Χατζηδάκη, που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Κεντρώος δεν είσαι, όταν δεν καταργείς το νόμο Κατρούγκαλου.

Κεντρώος δεν μπορείς να είσαι με την υπερσυγκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, ούτε όταν επιφέρεις τη θεσμική εκτροπή και το βιασμό του Κράτους Δικαίου με μια σειρά από υποκλοπές.

Η ατζέντα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει αλλαγή άμεσων και έμμεσων φόρων,  τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, την αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, να φύγει ο νόμος Κατρούγκαλου και άλλα τόσα, που έχουν ως μόνο στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολλών. Γιατί αυτό, ήταν πάντα το ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία χρόνια με το νεοσυντηρητισμό και την παγκοσμιοποίηση είχαμε τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λοιπόν είναι εδώ για να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα, να εγγυηθεί κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση, περισσότερη Δημοκρατία και συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη.

Να επιστρέψει η αλληλεγγύη. Όλα αυτά αποτελούν και είναι μια πρόκληση. Θα την κερδίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ταυτόχρονα θα ηττηθεί και η δεξιά κυβέρνηση αλλά και εκείνοι που χωρίς ντροπή χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αριστεράς.

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ με τις ιδέες, τις παρεμβάσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που εφάρμοσε, έθεσε ως προτεραιότητα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.

Την ενίσχυση των μη προνομιούχων. Πάντα με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο.

Η μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη, ήταν και είναι εδώ. Και θα είναι εδώ, για να φέρει την Αλλαγή.

Είναι εδώ, όχι για να γίνει ένα βολικό συμπλήρωμα. Είναι εδώ, για να αφουγκραστεί την κοινωνία και να βελτιώσει τις ζωές των Ανθρώπων. Η μεγάλη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη αντλεί δύναμη μόνο από τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αυτό ήταν πάντα, ένα Κίνημα Λαού.

Η Φώφη Γεννηματά, μας κράτησε όρθιους στα δύσκολα, όταν όλοι μας ήθελαν τελειωμένους. Η ενότητα και η ανάγκη για αυτονομία, μαζί με τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις μας, θα είναι τα στοιχεία, που θα σηκώσουν την παράταξη λίγο ψηλότερα.

Και θα τη σηκώσουμε, και θα είναι περήφανη και Εκείνη.

Θανάσης Μυλιόρδος είναι μέλος τoυ Δικτύου Νεολαίας  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής  της πολιτικής κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Keywords
Τυχαία Θέματα