Θεματικό Εργαστήριο του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για «κοινωνικό διάλογο, ψηφιακό μετασχηματισμό και παραγωγική αναδιάρθρωση»

Το Διαδικτυακό Θεματικό Εργαστήριο με τίτλο «Κοινωνικός διάλογος, ψηφιακός μετασχηματισμός και παραγωγική αναδιάρθρωση» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Οικονομική Κοινωνιολογία», με εισηγήτρια την Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, υλοποιήθηκε στις 07/12/2022.

Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί μια διαδικασία διαβούλευσης που διεξάγεται από τους κοινωνικούς εταίρους.

Περιλαμβάνει τις συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις

και τις κοινές δράσεις που αναλαμβάνονται από τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τις δύο πλευρές (εργαζομένων και εργοδοτών).

Αρχικά έγινε ανασκόπηση του ιστορικού πλαισίου του Κοινωνικού Διάλογου και του ρόλου του σε αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και στη συνέχεια η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ελληνική περίπτωση.

Ξεκινώντας από τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Διαλόγου: ΟΚΕ, ΟΜΕΔ, ΟΑΕΔ και την συνύπαρξή του με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη Διαβούλευση, το εργαστήριο πραγματεύτηκε  όψεις του όπως Τυπικός – άτυπος -Διμερής – τριμερής κοινωνικός διάλογος.

Παρουσιάστηκαν επιγραμματικά κάποιες κορυφαίες στιγμές όπως η στρατηγική της Λισσαβόνας και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, οι νέοι ρόλοι των κοινωνικών εταίρων (ΕΣΠΑ).

Στη συνέχεια εξετάστηκε περισσότερο αναλυτικά ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Κοινωνικός Διάλογος σε αυτό που αποκαλούμε Ψηφιακός Μετασχηματισμός αλλά και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα