Η Άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές εξελίξεις

Παρακολουθώντας με προσοχή τις προ-εκλογικές εξελίξεις, αντιλαμβάνομαι την επιμονή ορισμένων  δυνάμεων  να επιβάλλουν τον επίλογο στα όσα συμβαίνουν.

Βλέπω πηχυαίους τίτλους και τακτικές προσέγγισης που προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια αναγέννησης του δημοκρατικού χώρου.

“Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ” ,

“Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον κ. Ανδρουλάκη ότι κλείνει το μάτι στην δεξιά” ,

“Πως θα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ

την προγραμματική του ατζέντα αν βρίσκεται εκτός κυβέρνησης;” , “Υπάρχει προθυμία για προοδευτική συγκυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη;” ,

“Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του”.

Είναι δύσκολο να δοθούν απαντήσεις την ώρα που ακόμα, το βασικότερο θεμέλιο της δημοκρατίας η δημοκρατική ψήφος πολλές φορές εκβιάζεται στη λογική της αποτροπής και όχι της επιλογής μίας προσανατολισμένης πολιτικής. Το να επιβάλουμε έναν επίλογο στον οποίο πρωταγωνιστές είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για εμένα είναι πολιτική ανωριμότητα.

Ο Ελληνικός λαός θα λάβει τις αποφάσεις του, όπως κάνει υπεύθυνα έτσι και αλλιώς, στις 21 Μαίου. Έως τότε είναι άκαιρο να προκρίνουμε συνεργασίες και εκλογικά αποτελέσματα. Αντιλαμβάνομαι την σημασία των δημοσκοπήσεων, ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα διαφέρουν από έρευνα σε έρευνα, καθώς και από κανάλι σε κανάλι.

Δεν είναι θέμα διαφάνειας, ούτε και θέμα αξιοπιστίας όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ο οποίος μάλιστα ανέφερε στην περιφερειακή διακαναλική του συνέντευξη ότι “Ο πολίτης φοβάται να πει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ όταν τον τηλεφωνούν από τις δημοσκοπικές, επειδή νιώθει ότι τον παρακολουθούν”.

Τέτοιου είδους δηλώσεις εμπεριέχουν έλλειμα επιχειρημάτων, ανωριμότητα και λαϊκισμό. Το ζήτημα των δημοσκοπήσεων ήταν, είναι και θα είναι, απλά θέμα όγκου δεδομένων.

Τα δημοσκοπικά εργαλεία είναι χρήσιμα διότι μας δείχνουν την τάση, όχι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να υποστηρίξω όμως με αυτοπεποίθηση είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζουν σοβαρές αστοχίες όσον αφορά το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε σταθερή άνοδο κάτι που φαίνεται άλλωστε από όλες τις προεκλογικές συναντήσεις που γίνονται στις δημόσιες πλατείες της χώρας.

Αν εσείς πιστεύετε ότι τα δημόσια δείγματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 1 μονάδα επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, εγώ θεωρώ ότι καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούμε. Δε μου αρέσει να γίνομαι απόλυτος και δε συνηθίζω να υποτιμώ τους αντιπάλους μου, όμως θεωρώ ότι το προοδευτικό κίνημα, η δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, έχει καταφέρει αυτό που κάποιοι φοβούνται, την αύξηση της απήχησης των θέσεων του μέσα στο λαό.

Θα ήθελα λοιπόν, ακόμη και δύο μέρες πριν τις εκλογές, να δώσουμε βαρύτητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Ας δείξουμε πολιτική ωριμότητα και ας εξετάσουμε τα επιχειρήματα που τίθενται στο τραπέζι. Ποιος μιλάει σταθερά, και ποιος αλλάζει τα προεκλογικά του προγράμματα μέρα παρά μέρα;

Ποιος διεκδικεί ώριμα κανάλια επικοινωνίας με την κοινωνία και ποιος εκδίδει pass επιδοτήσεων για τους 18 χρονών νέους; Ποιος γίνεται εισηγητής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών παραδειγμάτων στην χώρα και ποιος ασπάζεται την πρόοδο ψευδεπίγραφα και μονάχα λεκτικά;

Ως υποψήφιος βουλευτής επέλεξα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όχι μόνο γιατί είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά και επειδή προτείνει την Ευρωπαϊκή προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα λόγω της πολιτικής του ωριμότητας. Είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που ακολουθεί με υπευθυνότητα τους κύκλους της πολιτικής ζωής.

Όσο εκείνοι μαλώνουν σχετικά με τα πολιτικά τους χρώματα, κόκκινο ή μπλε, όσο οι μεν και οι δε έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις πελατειακές τους σχέσεις στην κοινωνία, ή όσο οι ίδιοι επιδιώκουν να αναπαράγουν και να διαιωνίζουν τα στενά τους  συμφέροντα, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ακμάζει στην δημόσια πλατεία και τον δημόσιο διάλογο, και ας κάποιες δημοσκοπήσεις επιδιώκουν να ανακόψουν την ανοδική του πορεία.

Θωμάς Παπαδόπουλος είναι καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα