Τι οδηγεί στην πρόσληψη βάρους;

H πρόσληψη βάρους μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας σημαντικά, ωστόσο δεν  συμβαίνει πάντα λόγω της υπερκατανάλωσης φαγητού ή της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας και μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, δυσκοιλιότητα ή εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, η πρόσληψη βάρους μπορεί να οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες που έχετε αναπτύξει σε βάθος χρόνου.

Παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη βάρους είναι α. το

να τρώτε βιαστικά, β. το να καταναλώνετε τροφές που έχουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, δηλαδή πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο, και γ. το να τρώτε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι.

Ας δούμε όμως όλους αυτούς τους παράγοντες αναλυτικά:

Α. Δίνοντας χρόνο στο φαγητό σας μπορείτε να μασήσετε καλύτερα την τροφή σας, κάτι που βοηθάει σημαντικά στην πέψη. Όταν τρώτε γρήγορα, καταπίνετε αέρα, που προκαλεί πρήξιμο. Επίσης υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της ταχύτητας κατανάλωσης φαγητού και της ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουμε. Το στομάχι μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να δώσει το σήμα του κορεσμού. Αν επομένως καταναλώστε ένα πολύ μεγάλο γεύμα σε μόλις 10 λεπτά θα έχετε καταναλώσει περισσότερη ποσότητα φαγητού από εκείνη που χρειάζεστε.

Επιπλέον, η αργή κατανάλωση φαγητού συνδέεται με πιο υγιεινές επιλογές. Πάρτε το χρόνο σας και να προετοιμάστε τα γεύματά σας από το να διαλέγετε κάτι την τελευταία στιγμή που πεινάτε πολύ.

Β. Όσο πιο μεγάλη είναι ενεργειακή πυκνότητα του φαγητού που καταναλώνετε, τόσο λιγότερο φαγητό χρειάζεστε για να καλύψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο έχει 100 θερμίδες ενώ μία κουταλιά της σούπας βρώμη μόλις 15.

Γ. Όταν σε μία τροφή συνδυάζονται λίπος ζάχαρη και αλάτι, αυτό αυξάνει τη διάθεσή μας να το καταναλώσουμε και άρα μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

Πώς θα προλάβετε την πρόσληψη βάρους;

• Φροντίζετε να επιλέγετε θρεπτικές και υγιεινές τροφές
• Αυξήστε τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας
• Σταματήστε να παραγγέλνετε φαγητό και προετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματα σας
•  Μην περιορίζετε τον εαυτό σας, απαγορεύοντας συγκεκριμένες τροφές
• Μειώστε το στρες και φροντίστε τον ύπνο σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα