Το Long COVID προτιμά τις γυναίκες

Μόνο το 25,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν απευθυνθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα μακρού COVID-19 ανέφεραν πλήρη ανάρρωση πέντε μήνες μετά το εξιτήριο, ενώ το 28,9% ανέφερε πλήρη ανάρρωση ένα χρόνο μετά το εξιτήριο.

Μάλιστα, οι γυναίκες (ποσοστό 33%) και οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναρρώσουν πλήρως από τη νόσο. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρειάστηκε να νοσηλευθούν κατά τη νόσηση τους και να λάβουν -στη διάρκεια της νοσηλείας τους- μηχανικό αερισμό.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 2.320 άτομα που διαγνώστηκαν με COVID-19 και πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία

μεταξύ 7 Μαρτίου 2020 και 18 Απριλίου 2021. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν πέντε μήνες και έναν χρόνο μετά το εξιτήριο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που επέμεναν ακόμη και έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη, περιελάμβαναν κόπωση, πόνους στους μύες, σωματική επιβράδυνση, κακό ύπνο, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο, θολή σκέψη, πόνο, βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και αδυναμία των άκρων. Οι ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν τον λόγο για τα μακροχρόνια συμπτώματα. Μια υπόθεση είναι ότι η υπερφλεγμονή στην οξεία COVID-19 φάση οδηγεί σε «επίμονη φλεγμονώδη κατάσταση» και μετά τον COVID-19.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για την υποστήριξη αυτού του μεγάλου και ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού ασθενών στον οποίο υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, που οδηγούν σε σημαντική μείωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες, το Long COVID θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετικά συχνή, νέα, χρόνια πάθηση», δήλωσε ένας από τους υπογράφοντες τη μελέτη, ο Christopher Brightling, από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει και τα συμπεράσματα προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Journal of Women’s Health, η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με μακροχρόνιο COVID ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν συμπτώματα τόσο κατά την οξεία φάση της νόσου, όσο και πέντε μήνες αργότερα.

Και σε αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, κόπωση, πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Long COVID,