Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας

Καθώς μας χωρίζουν ελάχιστες ημέρες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναρρωτιέται εύλογα κανείς που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο αποδεδειγμένα προχώρησε σε μεγάλες τομές στην αυτοδιοίκηση της χώρας.

Το κόμμα που έδωσε τους πολίτες τα ΚΕΠ, τη Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ και τη ριζοσπαστική αλλαγή των Καποδιστριακών Δήμων,

μοιάζει αδύναμο να επικοινωνήσει τις θέσεις και τις προτάσεις του. Το κόμμα που πάλεψε και τελικά προσέφερε την αυτοτέλεια των Δήμων ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες να βρισκονται στον ύψιστο δυνατό βαθμό, σήμερα παρουσιάζει χαρακτηριστική αργοπορία στη λήψη αποφάσεων.

Αρχής γενομένης από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών μέχρι στην απαράδεκτη βραδύτητα των ιδίων να βγουν στο δρόμο, να συναντήσουν τους πολίτες και να τους ενημερώσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τα πόσα πρεσβεύουν σε ότι αφορα την περιοχή ευθύνης τους.

Προφανώς το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να μετατρέψει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε κομματικό τσιφλίκι, ουτε επιθυμεί να χειραγωγήσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ούτε πολύ περισσότερο να την μετατρέψει σε πολιτικό γραφείο. Αντιθέτως εξακολουθεί να είναι το μοναδικό κόμμα που πιστεύει στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ, γιατί μόνο έτσι θα υπηρετήσουν σωστά τους πολίτες, ρίχνοντας το βάρος στα προβλήματα και τις λύσεις τους.

Καταγράφοντας με συνέπεια τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε διοικητικής Περιφέρειας, επέλεξε υποψήφιους με το κριτήριο της εντοπιότητας, της γνώσης της περιοχής. Μόνο που όλα μοιράζουν να γίνονται με χρονοκαθυστέρηση και ειναι περισσότερο από πιθανόν, η επόμενη μέρα να μη φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η εξέλιξη αυτή θα ειναι κάτι περισσότερο από απογοητευτική αν αναλογιστεί κανεις οτι η Αυτοδιοίκηση ήταν προνομιακός τομέας του ΠΑΣΟΚ καθως οι πολίτες αναγνώριζαν τις ριζοσπαστικές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έκανε διευκολύνοντας δραστικά την καθημερινότητά τους και χαρίζοντας τους τις καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν στην εγγύτητα των ΟΤΑ με τον πολίτη, στον καθοριστικό τους ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας της ζωης στις πόλεις αλλά και στην άμεση συνδρομή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια μας υποχρεώνουν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα δυσανάλογα με τις υπάρχουσες υποδομές και την δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης από τους ΟΤΑ.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ενα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρούς και ανεξάρτητους Δήμους και τοπικούς άρχοντες ικανούς να ανταπεξέλθουν στις καταλυτικές εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής δυσπραγίας. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη. Οι πολίτες το γνωρίζουν;

Τίθεται κυριολεκτικά εν αμφιβόλω!

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του κομίτη που εγκαταστάθηκε στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε λεπτομέρειες που αποτελούν έκπτωση της δημοσιογραφίας, το ΠΑΣΟΚ π έμοιαζε αδύναμο να υψώσει τη φωνή του και να επικοινωνήσει τις θέσεις του. Ατυχώς οι χαμένες ευκαιρίες ήταν πολλές και οι δικαιολογίες ανεπαρκείς.

Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους μοιάζει τιτάνιο έργο. Αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά η επικράτηση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στους ΟΤΑ θα έπρεπε να ηταν περίπατος καθώς οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έφεραν στην επιφάνεια την γύμνια του κεντρικού κρατικού μηχανισμού και την ανάγκη για ισχυρή και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση. Κάτι δηλαδη που προκαλεί αλλεργία τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στην ανύπαρκτη αξιωματική αντιπολίτευση που σπαράσσεται από εμφύλιες έριδες. Μια αξιωματική αντιπολίτευση ανίκανη να ανταποκριθεί έστω στον στοιχειώδη ρόλο της και εναποθέτει τις ελπίδες της για να κρατήσει τυς ψηφοφόρους τους στην πλασματικη δύναμη μιας κατασκευασμένης ψεύτικης εικόνας χαχανίζουσας ευφορίας!

Μιας εικόνας που απέχει παρασάγγας από τις ιδεολογικές στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τους υποψήφιους της που λειτουργούν ως κομματικα ενεργούμενα με τη λογική του παρελθόντος.

Κι εμείς στο ΠΑΣΟΚ τι κάνουμε; Νοιώθουμε καλά με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας; Αντί να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι δικές μας προτάσεις και οι δικοί μας υποψήφιοι όργωσαν τη χώρα, μίλησαν με τον κόσμο και εξήγησαν προγράμματα και πολιτικές, φτάσαμα στο παρά πέντε των εκλογών και ψάχνουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε από τη χαμένη μας ευκαιρία. Λυπηρό και απογοητευτικό.

Και επειδή δεν οφελεί να κλαίει κανείς πάνω από το χυμένο γάλα, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται άμεσα να βρει υποψήφιους ευρωβουλευτές και να τους βάλει στη μάχη από αύριο κιόλας! Ας μην αφήνουμε τον χρόνο να κυλάει μέσα σε απραξία. Οι καιροί ου μενετοί. Είναι καιρός να πάρουμε άμεσα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ένα κόμμα ανίκανο να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να ανταποκριθεί στα συνταγματικά του καθήκοντα.

Η δικαιολογία ότι δε μας «παίζουν» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν ευσταθεί και ειναι παιδαριώδης όταν προβάλεται εν έτει 2023. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να πλησιάσεις τους πολίτες και να ακούσουν οτι έχεις να τους πεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ,pasok