Ζέτα Δούκα: Η ΑΝΑΣΑ έγινε 15 ετών

Ήταν το μακρινό 2007 όταν η λαμπερή ηθοποιός Ζέτα Δούκα, έφερνε στο προσκήνιο μια επιδημία της εποχής, τις διατροφικές διαταραχές, ιδρύοντας την ΑΝΑΣΑ.

Έχοντας διαβεί και η ίδια το δύσκολο μονοπάτι της ανορεξίας, δημιούργησε την ΑΝΑΣΑ όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσει αλλά και για να προσφέρει μέσω του Κέντρου Ημέρας (που εγκαινιάστηκε έναν χρόνο αργότερα) ουσιαστική βοήθεια στους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές.

Σε επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15 ετών προσφοράς

της ΑΝΑΣΑΣ, η κ. Δούκα τόνισε:

«Η ΑΝΑΣΑ είναι πλέον μία έφηβη 15 χρόνων, που όμως σε αντίθεση με εμένα στην αντίστοιχη ηλικία, ξέρει περισσότερα, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επικοινωνεί βαθιά και πολύ καλά, όσα θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο, γνωρίζοντας πως ό,τι επικοινωνείται, λύνεται πιο αποτελεσματικά», και παρότρυνε κάθε άτομο, που έχει ανάγκη, να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια και να αναζητήσει τον δρόμο που θα φέρει φως στη ζωή του.

Η κ. Δούκα παρουσίασε τα άμεσα σχέδια για το μέλλον, με επίκεντρο την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των ενηλίκων ασθενών που εργάζονται, καθώς και των παιδιών και εφήβων.

Αναφέρθηκε επίσης στον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων παρέμβασης ευρείας κλίμακας, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση των διαταραχών πρόσληψης τροφής και με απώτερο στόχο την έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας.

Τόνισε επίσης ότι προγραμματίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον των πασχόντων, οι οποίες θα ακολουθούν σύγχρονες και ευέλικτες μεθόδους, και πάντα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα και ισχύοντα διεθνή δεδομένα.

Το έργο της σε αριθμούς 

Στα 15 χρόνια ζωής της ΑΝΑΣΑΣ:

6.477 άτομα έχουν προσέλθει στο Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ για διάγνωση, 3.893 άτομα έχουν λάβει θεραπεία,56.160 συνεδρίες έχουν πραγματοποιηθεί από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας, η οποία αποτελείται από 2 Ψυχιάτρους, έναν Παιδοψυχίατρο, 7 ψυχολόγους, έναν ειδικό παθολόγο και έναν διατροφολόγο.

Ο μέσος χρόνος θεραπείας των ασθενών του ΚΗ είναι 1 έως 2 χρόνια.

Το προφίλ των πασχόντων 

Ως προς το φύλο, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του Κέντρου Ημέρας (92%) είναι γυναίκες, και 8% οι άνδρες.

Ανά ηλικιακή ομάδα, αντίστοιχα το 60,25% είναι άτομα ηλικίας 18-34 ετών, το 23,12% ηλικίας 35-49 ετών, το 12,19% ηλικίας 50-64 ετών, το 4,02% ηλικίας έως 17 ετών, και το 0,42% 65 ετών και άνω. 

Σημειώνεται ότι τα αιτήματα προς το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ αυξήθηκαν κατά την φάση της πανδημίας Covid-19, ενώ το Κέντρο Ημέρας και η κλινική ομάδα του συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση, χωρίς διακοπή, και κατά τις περιόδους της καραντίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα