10 Χρόνια “Rounds”

16:22 3/10/2013 - Πηγή: Mixtape

Δέκα χρόνια από το απόσταγμα καλλιτεχνικής ιδιαιτερότητας του Four Tet, κι εκείνα τα λεπτοσμιλεμένα και πολυσυλλεκτικά σε ρυθμούς και μελωδίες μοτίβα του Rounds, δεν λένε να ξεκολλήσουν από το νου.

Ενίοτε, καθώς ακούω το Rounds ρίχνω κλεφτές ματιές στην ημερομηνία. Κι αυτή η αντίδραση απορρέει από την ανικανότητά μου να αντιλαμβάνομαι πού κινούμαι χρονολογικά, όταν από τα ηχεία ξεπροβάλλουν οι βρίθουσες συνειρμών συνθέσεις του δίσκου. Θα μπορούσε, όμως, το συγκεκριμένο άλμπουμ να συλληφθεί

και να εκπονηθεί σε οποιαδήποτε εποχή ή αποτελεί «σωστό» προϊόν του έτους 2003, κατά τη διάρκεια του οποίου κυκλοφόρησε;

Ο εμπνευστής και δημιουργός του δύναται να διατηρεί μια επαρκώς εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Kieran Hebden, ο οποίος εφηύρε το Four Tet ως όνομα-μανδύα για τις καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις πίσω στο 1998. Ωστόσο, η διάθεσή του να προσεγγίσει ποικίλες μουσικές φόρμες εκδηλώθηκε πρώτα από την καταλυτική ανάμειξή του στην πορεία του οργανικού και άνευ στιχουργικού προσανατολισμού σχήματος των Fridge. Έξω από το αυτοσχεδιαστικό περιβάλλον τούτης της ambient/techno rock τριάδας, ο Βρετανός μουσικός, παραγωγός και dj, έδωσε το παρθενικό του ολοκληρωμένο στίγμα το 1999 με το Dialogue και άρχισε να σφυρηλατεί ένα ιδιοσυγκρασιακό ηχητικό πλέγμα από το δεύτερο LP του, το υπέροχης ηλεκτρονικής καλαισθησίας Pause, δύο χρόνια μετά.

Επανερχόμενοι στο πόσο εντός εποχής ήταν το Rounds, δίχως αναλύσεις που αποπροσανατολίζουν και εστιάζοντας στη φαιά ουσία του, παρατηρούμε τις εξιστορήσεις του υπεύθυνου για την κατασκευή του. Δομημένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ετερόκλητα ηχητικά δείγματα που συνέλεξε, επεξεργάστηκε και συναρμολόγησε με σπιτική φροντίδα ο Four Tet, το παρόν έργο εκμεταλλεύεται και προάγει τις θεωρίες και πρακτικές περί sampling, μέσα από την αξιοποίηση μουσικών λογισμικών (σε ένα παλιό επιτραπέζιο Η/Υ Dell) και υποτυπώδους hi-fi στερεοφωνικού συστήματος. Εντούτοις, ούτε τα τεχνολογικά μέσα και οι κατευθυντήριες γραμμές ύφους εκείνου του διαστήματος, ούτε η γνώση ότι προϋπήρξε ένα …Entroducing, το οποίο με ανάλογες κοπτοραπτικές τεχνικές δια χειρός DJ Shadow ανατίναξε μυαλά μια επταετία πριν, παρέχουν την απάντηση σχετικά με την σημασία του άλμπουμ. Αυτή εδραζόταν και εξακολουθεί να εντοπίζεται στο απαράμιλλης ομορφιάς υλικό του, που είναι μάλλον άχρονο και εμφανώς διαχρονικό. Σαν να καταφθάνει από παραστάσεις και εμπειρίες μιας αλλοτινής περιόδου, μα την ίδια στιγμή στέκεται στο εκάστοτε «τώρα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Four Tet προσιδιάζει σε έναν αλχημιστή με σαφείς θέσεις και επιδιώξεις. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε με το Pause, μοιράζει το εν λόγω ηχογράφημα σε δέκα μέρη και του προσδίδει μια μορφή εξίσου καταπληκτική με καθένα από αυτά. Ως αποτέλεσμα λαμβάνει ένα καθόλα συνεκτικό και οργανικό σύνολο που δεν παραπέμπει σε άοσμα electronica κολάζ και το οποίο δρα μεταξύ νωχελικών κυρίως hip hop ρυθμών, κιθαριστικών, πιανιστικών και πνευστών μοτίβων φολκ, ροκ, τζαζ και μοντέρνας κλασικής μουσικής, με νοσταλγική και ονειρική επίγευση. Μια δουλειά, η οποία σκύβει ισόποσα πάνω από τις παρακαθήκες του Steve Reich, του Timbaland, του Jim O’ Rourke, του DJ Premier, του Rodney Jerkins.

Με εκκίνηση τις λούπες που καθοδηγούν οι απαλές τζαζ αποχρώσεις και τυμπανοκρουσίες του “Hands”, δίνει τη σκυτάλη στο υπνωτικό φολκ άρπισμα, τις ευαίσθητες αρμονίες του μεταλλοφώνου και τις παρεμβολές βόμβων προκειμένου να διασχίσουν τις downtempo συχνότητες του “She Moves She” (με συστατικά δανεισμένα από το “The Neptune Collection” των The Entourage Music and Theater Ensemble). Η επουράνια παιδικότητα στη μελωδία του “My Angel Rocks Back and Fourth” ακολουθείται από τον γόνιμο συνωστισμό κρουστών και εγχόρδων στο διονυσιασμό του “Spirit Fingers”, μέχρι να συναντήσουμε την συγκλονιστική εννιάλεπτη πομπή του “Unspoken”. Στο τελευταίο, εκστατικά «παρελαύνουν» αλαλάζοντα πνευστά, κρουστά που διαλύουν και επανασυνθέτουν τους ρυθμούς τους και μια μελίρρυτη πιανιστική γραμμή προερχόμενη από το “Winter” τις Tori Amos. Στην έξοδο θα μας μεταφέρουν, το funk riff και τα soulful πλήκτρα του εθιστικού “As Serious As Your Life”, η εξωτική στόφα του “And They All Look Broken Hearted” με τις χορδές της κλασικής κιθάρας να σπαράζουν και το ενδοσκοπικό κιθαριστικό κρεσέντο του ίδιου του Four Tet στις ambient-rock παρυφές του “Slow Jam”.

Το ηλεκτρονικό «λεξιλόγιο» του Rounds ηχεί συναρπαστικά αναγνωρίσιμο και χαρακτηριστικό, παρόλο που διακρίνεται για έναν πλουραλισμό ο οποίος στηρίζεται σε περίπου 300 samples. Πλησιάστε…

Keywords
Αναζητήσεις
four tet rounds
Τυχαία Θέματα