George Cables Quintet @ Half Note Jazz Club

10:31 7/11/2011 - Πηγή: Mixtape

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες που προσωπικά έχω παρακολουθήσει στο Half Note Jazz Club έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής. Εκεί όπου ο George Cables, παρέα με το εξαιρετικό κουιντέτο του,  παρέθεσαν ένα χορταστικότατο δείγμα της υψηλής κλάσης τους, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των απαιτητικών τζαζόφιλών που σχεδόν γέμισαν το Half Note

Jazz Club.

Προσδοκίες που έλαβαν σάρκα και οστά λίγο μετά τις 22:30, όταν το κουιντέτο παρατάχθηκε στην σκηνή, με τον George Cables φυσικά στο πιάνο, αλλά και με μια εξίσου εκλεκτή παρέα μουσικών της παλαιάς αλλά και της νεότερης γενιάς, τον Craig Handy στο τενόρο σαξόφωνο, τον Billy Hart στα ντραμς, τον David Weiss στην τρομπέτα και τον Michael Bowie στο μπάσο.

Το Half Note λοιπόν δεν άργησε να θυμίσει νεοϋορκέζικο στέκι, φέρνοντάς μας παράλληλα μνήμεςαπό τις παλιές καλές εποχές του ιστορικού αυτού χώρου , τότε που ασταμάτητα ανεβοκατέβαιναν από την σκηνή η αφρόκρεμα της διεθνούς τζαζ.

Με βασικές αναφορές στην post-bop κυρίως εποχή, γίναμε θεατές μιας σπάνιας παρουσίασης απογυμνωμένης mainstream τζαζ, που τόσο μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια στα μέρη μας.

Ο George Cables έδινε το γενικό πρόσταγμα με το ντελικάτο στυλ του, ενώ o νεότερος της παρέας Michael Bowie στο κοντραμπάσο, ανταποκρινόταν και με το παραπάνω στο δύσκολο έργο του. Το rhythm & section ολοκληρωνόταν με τον μεγάλο Billy Heart στα ντραμς, που έδωσε ρεσιτάλ περίτεχνων ρυθμολογιών. Μια σπουδαία φυσιογνωμία της παγκόσμιας τζαζ, με υψηλού κύρους συνεργασίες στο πλούσιο παρελθόν του, όπως ο Wes Montgomery, ο McCoy Tyner, ο Wayne Shorter κλπ, ενώ εμείς θα εκθειάσουμε την συμμετοχή του στο αξεπέραστο “On the corner” του Miles Davis.

Τι να πούμε και για το εξαιρετικό brass section, με τον David Weiss να αποτελεί την ήρεμη δύναμη της μπάντας, αλλά και τον Craig Handy να σολάρει σε οριακές εκτάσεις, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τους λόγους για τους οποίους τα πνευστά θεωρούνται οι βασιλιάδες των οργάνων στην τζαζ μουσική.

Το ρεπερτόριο περιλάμβανε κομμάτια από τις προσωπικές δουλειές του George Cables όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και διασκευές σε συνθέσεις των McCoy Tyner, Art Blakey κλπ, ενώ ανάμεσα στα κομμάτια, ο leader της μπάντας, μας περιέγραφε από μικροφώνου τις συνθήκες, τον τρόπο που τα εμπνεύστηκε, αλλά και διάφορες άλλες “χρηστικές πληροφορίες”.

Μοναδικό αρνητικό σημείο υπήρξε η – προς έκπληξη μας – ελλιπής ηχητική κάλυψη της βραδιάς. Η ηχητική πληρότητα που πάντα διέκρινε τις συναυλίες στο Half Note είχε πάει στράφι, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι όλο αυτό ήταν μια απλή παρένθεση στην όπως προείπαμε συνηθισμένη άρτια ηχητική κάλυψη του χώρου.

Το κουιντέτο από την πλευρά του έδειξε να απολαμβάνει την βραδιά, κάτι που αποδείχτηκε και με την παρατεταμένη ώρα που φτάσαμε στο φινάλε λίγο πριν τις 02:00, με το κοινό να αποχωρεί από το Half Note Jazz Club, έχοντας απολαύσει μια σπάνια βραδιά που γοήτευσε τις ψυχές όλων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα