Gianni Coscia & Gianluigi Trovesi @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ποδαρικό στη νέα αυτή σεζόν για το mixtape.gr στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες από την Ιταλία, μας παρουσίασαν ένα απολαυστικό 2ωρο απαράμιλλης μουσικότητας και ευφυΐαςτο βράδυ της Πέμπτης 6/10.

Ένας πρώην δικηγόρος από τη μια, αφοσιωμένος στο αγαπημένο του ακορντεόν πια παίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά στα δάχτυλα του την Ιταλική μουσική παράδοση και όχι μόνο, αλλά και ένας αναγνωρισμένος free jazzer κλαρινετίστας

από την άλλη με αξιοσημείωτη πορεία και συνεργασίες, που ξεκινούν από τον Steve Lacy και τον Tony Oxley και καταλήγοντας στον Evan Parker και στον Enrico Rava. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Manfred Eicher τους ένταξε χωρίς δεύτερη σκέψη στο δυναμικό της ECM, εκθαμβωμένος από την ιδιαίτερη προσέγγισή στις μουσικές τους.

Ο λόγος για τον Gianni Coscia και των Gianluigi Trovesi αντίστοιχα, που λίγο μετά τις 20:30 έκαναν την εμφάνιση τους στην Κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, καλησπερίζοντάς μας με ιδιαίτερη διάθεση και χιούμορ, βάζοντας μας εξ αρχής στο κλίμα που θα επακολουθήσει και ένας ιδιαίτερος διάλογος μεταξύ των οργάνων θα εκτυλιχθεί, με απροσδόκητα αποτελέσματα.

Μουσικότητα, σαρκασμός, θεατρικότητα, αυτοσχεδιασμοί, ευφυείς διάλογοι και μια αξιοσημείωτη επαφή με το κοινό είναι τα βασικά στοιχεία που συνέβαλλαν ώστε να απολαύσουμε μια χορταστικότατη βραδιά.

Στηρίζονται στην μουσική παράδοση του Kurt Weil, σέβονται απόλυτα τον John Luis των Modern Jazz Quartet, διασκευάζουν με χάρη το κλασικό “Blasin Street Blues” και δίνουν έμφαση στην μουσική του παλιού τηλεοπτικού Πινόκιο. Όλα αυτά, συνοδευόμενα από ένα απαράμιλλο χιούμορ, που συνεπαίρνει το ακροατήριο, κινούμενο όμως πάντα εκτός των ευπρεπών ορίων που διέπει μια τέτοιου είδους παράσταση.

Οι ενορχηστρώσεις τους είναι ευφάνταστες, που σε καμία στιγμή δε σε κάνουν να πλήξεις, ενώ τα φινάλε των κομματιών είναι τόσο αναπάντεχα, που πάντα σε αφήνουν με την απορία. Το κοινό συμμετέχει ενεργά σε όλη την παράσταση, με τον Trovesi να το παροτρύνει να φωνάζει “yeeeeeeeah” κατά την παρουσίαση ορισμένων κομματιών, κάτι που έδωσε ένα σαρκαστικό τόνο στην παράσταση.

Ξέφρενα χειροκροτήματα θα συνοδεύσουν το φινάλε της παράστασης και δύο encore  θα έρθουν για να συμπληρώσουν μια γεμάτη από όλες τις πλευρές βραδιά, αποτελώντας ένα ισχυρότατο αντίδοτο για πολλούς από τους ανθρώπους που περνούν διαφόρων ειδών ζόρια τον τελευταίο καιρό.

[Σημείωση mixtape.gr: οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών]

Keywords
Τυχαία Θέματα