Gretchen Parlato

11:10 27/3/2012 - Πηγή: Mixtape

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες τραγουδίστριες της σημερινής τζαζ, η Gretchen Parlato, μίλησε στο mixtape.gr, στα πλαίσια των επικείμενων εμφανίσεών της για πρώτη φορά στη χώρα μας, από την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ως και την Κυριακή 1 Απριλίου στο Half Note Jazz Club.

Θα μπορούσες να μας διηγηθείς την διαδρομή σου στην μουσική, όπως αυτή ξεκίνησε στην παιδική σου ηλικία;

Μεγάλωσα σε καλλιτεχνική

οικογένεια, υπήρχε πολύ μουσική στο φυσικό μου περιβάλλον, κάτι που είχε αντίκτυπο και στην εσωτερική μου καλλιέργεια. Είχα μια θαυμάσια καλλιτεχνική μόρφωση τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, έμαθα να τραγουδάω, όπως ακριβώς έμαθα και να μιλάω. Η μουσική ήταν πάντα ένα παιχνίδι και μέρος της καθημερινότητάς μου.

Υπήρξες η πρώτη τραγουδίστρια που έγινες δεκτή στο The Thelonious Monk Institute of Jazz. Θα μπορούσες να μας περιγράψεις αυτή σου την εμπειρία;

Το Thelonious Monk Institute ήταν μια θαυμάσια εμπειρία. Δούλεψα πολύ στην ψυχική αναζήτηση όσο ήμουν εκεί, κάτι που συνεχίζω να κάνω ακόμα και τώρα. Το να είσαι σε θέση να συμμετέχεις κάθε μέρα σε ένα ensemble, να σπουδάζεις, να είσαι σε περιοδεία, να είσαι σε επαφή με άλλους μουσικούς, είναι πολύτιμο. Ήμουν η μοναδική τραγουδίστρια και ταυτόχρονα η μοναδική γυναίκα. Έτσι, ήταν μια εμπειρία, αλλά κάθε εμπειρία σε βγάζει πάντα πιο δυνατό. Συστήνω αυτό το πρόγραμμα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε εκκολαπτόμενο μουσικό της τζαζ.

Ακούγοντας τις μουσικές σου, διέκρινα ότι η κάθε νότα, ο κάθε στίχος, αντανακλά τον εαυτό σου. Είναι αυτός ο βασικός σου στόχος;

Ναι, απόλυτα. Κάθε κομμάτι που τραγουδάω είναι μια αντανάκλαση της ζωής μου, των εμπειριών μου. Τραγουδάω όπως ακριβώς μιλάω, από μια πραγματικά ειλικρινή ματιά. Ο στόχος μου σαν καλλιτέχνης, είναι να ανακαλύψω την αγνότητα, να πατήσω πάνω της, να την αντιληφθώ και στο τέλος να την αποκαλύψω. Υπάρχει μια γενναιότητα όταν είσαι ευαίσθητος.  Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, στη συνέχεια όλα γίνονται ευκολότερα. Δεν είναι αναγκαίο να προσπαθούμε να ακουγόμαστε σαν κάποιος άλλος,  ή να είμαστε κάποιος άλλος. Όλοι έχουμε μια ιστορία να διηγηθούμε.

Πώς ήταν η εμπειρία σου συνεργαζόμενη με τον πιανίστα/συνθέτη Taylor Eigsti στο άλμπουμ σου “The Lost And Found”;

Συμπαθώ απεριόριστα τον Taylor, είναι σας αδερφός μου. Είναι ένας εξαιρετικός μουσικός και ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Είναι το κλειδί για τον ήχο της μπάντας μου στο “The Lost and Found” και εκτόξευσε τον ρόλο του πιανίστα  στα ύψη στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Υποστηρίζει στο έπακρο τις δυνατότητές μου και καταφέρνει να με παρακινεί να κάνω πράματα, που ούτε ήξερα, ούτε πίστευα ότι θα μπορούσα να κάνω. Έχουμε αναπτύξει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Τι να περιμένουμε στις επικείμενες εμφανίσεις σου στο Half Note Jazz Club;

Έχω μια φανταστική μπάντα με την οποία περιοδεύουμε: o Taylor Eigsti στο πιάνο και στα κήμπορτς, ο Burniss Earl Travis στο ακουστικό και στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Kendrick Scott στο ντραμς. Παίζουμε κ

Keywords
Τυχαία Θέματα