Helmut Newton @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Helmut Newton δεν επαναπροσδιόρισε μόνο τη φωτογραφία μόδας αλλά και την έννοια του sexyness, δίνοντάς του μια μορφή σοφιστικέ αλλά και πολύ ηδονική παράλληλα μέσα από τις εικόνες του. Ο Newton, ο Irving Penn, ο Richard Avedon και ο Herb Ritts, άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα στις φωτογραφήσεις μόδας, τη δεκαετία του 60 και παρουσίασαν φωτογραφίες υψηλής αισθητικής, κομψές και προκλητικές, σχεδόν σκανδαλιστικές, συνάμα.

Οι φωτογραφίες του Newton εκτός από

κομψότητα και αισθησιασμό έχουν χιούμορ, αποτελούν σχόλιο στη βία αλλά και στον επιφανειακό, ρηχό και συχνά υπερβολικό κόσμο της μόδας και των ανθρώπων της. Η πρόθεση και η διάθεσή του ήταν, σαφώς, να σοκάρει αλλά και να αφυπνίσει τον κόσμο, τόσο εκείνον που εμπλέκεται άμεσα με το χώρο της μόδας όσο και εκείνον που τον (παρ)ακολουθεί απ’ έξω. Το παράδοξο, στην περίπτωσή του, είναι πως υπηρέτησε το ίδιο το μέσο (τη διαφήμιση, τα περιοδικά, τη μόδα) για το οποίο άσκησε κριτική μέσα από τη δουλειά του. Όπως, επίσης, και το ότι εκθειάζοντας το γυναικείο γυμνό, την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίησή του προσπάθησε, παράλληλα, να αναδείξει το σεβασμό απέναντι στις γυναίκες. Όλα αυτά καταρρίπτοντας τους κανόνες που ίσχυαν ως τότε στη φωτογράφηση μόδας και, μέσα από τους πειραματισμούς του, οδηγώντας τη φωτογραφία σε ένα άλλο επίπεδο διαμορφώνοντας, τελικά, τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα.

Η αναδρομική έκθεση που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του: τη μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ.

Περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες συναποτελούν το έργο του, όπως είναι, για παράδειγμα, οι σειρές με τους τίτλους A gun for Hire, Fired, Villa d’ Este, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes, καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος. Μεταξύ των 196 έργων, συμπεριλαμβάνονται και οι είκοσι μία μεγάλου μεγέθους εντυπωσιακές φωτογραφίες του, που οι διαστάσεις τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος, και ανάμεσά τους τα περίφημα μεγάλα γυναικεία γυμνά του, τα οποία αποτελούν μία ενότητα που άρχισε να δουλεύει, με διαλείμματα βέβαια, από το 1980 μέχρι το 1993.

Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το HELMUT NEWTON FOUNDATION που έχει ως έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ένα χρόνο πριν από το θάνατό του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στο Hollywood, που του στοίχισε τη ζωή και ήταν συνέπεια μίας σοβαρής καρδιακής προσβολής.

Παράλληλες δράσεις
Διαδραστικές ξεναγήσεις και εργαστήρια στην έκθεση του Helmut Newton
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέσα Νοεμβρίου 2012 έως τέλη Φεβρουαρίου 2013, 10:00-12:00 

Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το

Keywords
Τυχαία Θέματα