O Bill Frisell φέρνει την Μεγάλη Πλημμύρα του 1927 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ένα σπάνιας σημαντικότητας ιστορικό και μουσικολογικό project φέρνει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στην Κεντρική της Σκηνή αυτό το Σάββατο στην Αθήνα.

Ο σπουδαίος κιθαρίστας Bill Frisell με το συγκρότημά του θα παρουσιάσουν και θα ντύσουν μουσικά ζωντανά το κινηματογραφικό ντοκουμέντο “The Great Flood”  του Bill Morrison.

Οι

δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μία 75λεπτη οπτικοακουστική εμπειρία που εξιστορεί μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό της εποχής που συνέλλεξε ο Bill Morrison και φυσικά την μουσική που έγραψε αποκλειστικά για το project ο Bill Frisell, την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, την υπερχείλιση στο Δέλτα του Μισσισσιπή, το 1927, όταν 75.000 τ.χλμ. γης σκεπάστηκαν από τα νερά του ποταμού.

Η πρωτοφανής αυτή  θεομηνία προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων, οικονομικών, πολιτικών, έως και μουσικών. Χιλιάδες κατεστραμμένοι εργάτες του αμερικάνικου Νότου κατέφυγαν στις Βόρειες Πολιτείες. Κατά την πορεία της μαζικής αυτής εσωτερικής μετανάστευσης γεννήθηκε το ακουστικό μπλουζ με τις ιστορίες της μεγάλης πλημμύρας όπως τραγουδήθηκαν από τον θρύλο Charley Patton  στο “High Water Everywhere“, αλλά και την Memphis Minnie στο “When the Levee Break“, ενώ ο εγκατάστασή τους στον βορρά και στις σκληρές συνθήκες της εκεί εργατικής και βιομηχανικής εργασίας, έδωσε ηλεκτρισμό στα delta blues και  γέννησε τη μουσική σκηνή του Σικάγου, το  Rhythm and blues, το οποίο μας οδήγησε στο rock’n'roll.

Δείτε παρακάτω το trailer του “The Great Flood”

“The Great Flood”
Μια ταινία του Bill Morrison, σε μουσική του Bill Frisell
3 Νοεμβρίου 2012
20:30  - Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Ερμηνεύουν ζωντανά:Bill Frisell: κιθάρα
Ron Miles: τρομπέτα
Tony Scherr: μπάσο
Kenny Wollesen: ντραμςΔιάρκεια: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
18 – 25 – 32 €
Μειωμ. 10 – 12 – 15 €

Keywords
Τυχαία Θέματα