Planet of Zeus + Despite Everything @ Gagarin 205

Με την γηπεδική ιαχή «Σεξ και Βία στον Πλανήτη Δία», το κατάμεστο sold out Gagarin 205 επιβεβαίωσε την άποψη ότι πλέον οι Planet of Zeus συγκαταλέγονται στην χούφτα των πολύ σπουδαίων εγχώριων συγκροτημάτων.

Βασικά όμως, επιβεβαίωσε και την υποψία ότι το Αθηναϊκό συγκρότημα δεν μας ανήκει πλέον. Η ορμή και η δυναμική των Planet of Zeus, οι συνθέσεις

τους και η παρουσία τους στις ζωντανές τους εμφανίσεις τους καθορίζουν πια ως ένα από τα συγκροτήματα που ανήκουν στην παγκόσμια μουσική σκηνή, με αυτή τη χώρα να είναι πια αρκετά μικρή για να τους χωρέσει.

Και αν η ανοδική τους πορεία και η δημοφιλία τους, από το sold out ΑΝ ένα χρόνο ακριβώς πριν, στο sold out Gagarin 205 το περασμένο Σάββατο μπροστά σε ένα φανατικό κοινό είναι ένα χαρακτηριστικό, να είμαστε σίγουροι ότι με τις σωστές κινήσεις από την πλευρά τους και των ανθρώπων που τους υποστηρίζουν το 2013  θα τους βρει  να κάνουν επιτυχημένα το επόμενο γενναίο βήμα σε Ευρώπη και Αμερική. Διότι πολύ απλά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα περισσότερα συγκροτήματα που απασχολούν τις σελίδες, ας πούμε, του Kerrang.

Το “Macho Libre” ως album αλλά και οι συνεχείς συναυλίες τους, στην Ελλάδα και οι πρώτες τους στο εξωτερικό μέσα στο 2012, έχουν ωριμάσει τους Planet of Zeus και πλέον είναι πολύ πιο συγκροτημένοι ως σύνολο, έχοντας αφήσει πίσω τις αρρώστιες του ερασιτεχνισμού και του μιμητισμού, από τις οποίες πάσχει η μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων συγκροτημάτων, και με την στάμπα του stoner να ξεθωριάζει, δίνοντας τη θέση του στην διαχρονική ταυτότητα του καλού rock’n’roll .

Από την έναρξη της βραδιάς με το “Dawn of The Dead”, οι προθέσεις είναι σαφείς και καθ’όλη την διάρκεια του δεμένου σετ τους – «επαγγελματικού» με την καλή έννοια,  χωρίς ανούσια κενά και fillers –  οι Planet of Zeus πήραν κεφάλια, για να το πούμε και πιο κατανοητά.

Με το σετ μοιρασμένο ακριβώς στη μέση ανάμεσα στα δύο τους album, “Eleven The Hard Way” και “Macho Libre” και με αδιαμφισβήτητα highlight τα “Leftovers” και “Vanity Suit” – με το δεύτερο να αποτελεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν από ελληνική μπάντα τα τελευταία πολλά χρόνια – οι Planet of Zeus μέσα σε αποθέωση ενός φανατικού κοινού παρέδωσαν ένα στιβαρό rock’n’roll show με αυτό το groove που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Νωρίτερα, την συναυλία άνοιξαν οι Despite Everything, με το hardcore punk rock τους. Δεν θα πω ψέματα, το live τους το είδαμε από τη οθόνη του foyer του ήδη γεμάτου Gagarin, οπότε μόνο θα τους αδικούσε η οποιαδήποτε αναφορά ή κριτική της εμφάνισής τους.

(Φωτογραφίες: Δημήτρης Μητρόπουλος)

Keywords
Τυχαία Θέματα