Robert Glasper Experiment @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μια εμπνευσμένη απ’ όλες τις πλευρές συναυλία είχαν την τύχει να παρακολουθήσουν, όσοι τυχεροί αποφάσισαν να βρεθούν το βράδυ της Παρασκευής στον φιλόξενο χώρο της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί, όπου ο πολυτάλαντος πιανίστας Robert Glasper και η εκλεκτή του παρέα, γνωστή με την ονομασία Robert Glasper Experiment, μας παρέθεσαν ένα μουσικό ταξίδι σπάνιας αισ
θητικής απόλαυσης και εμπειρίας.

Ήταν λοιπόν λίγο μετά τις 20:30, όταν ο Robert Glasper, αξιοσημείωτα επικοινωνιακός και ευδιάθετος, μας παρουσίασε τους τρις χαρισματικούς μουσικούς που

τον πλαισιώνουν. Με χιούμορ, αλλά και ταυτόχρονα με διάχυτο σεβασμό προς τους μουσικούς του συνοδοιπόρους, θα μας συστήσει τον Derrick Hodge στο μπάσο, τον Mark Colenburg στα ντράμς και τον DJ Jahi Sundance στα turntables και ευχαριστώντας το κοινό στα ελληνικά για την παρουσία του, όλα είναι έτοιμα να εκκινήσει μια οριακή μουσική πανδαισία, που θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

Από τις πρώτες νότες είναι απόλυτα διακριτή η φρεσκάδα, ο λυρισμός, αλλά και η ευκρίνεια που διακρίνουν το παίξιμό του Robert Glasper. Πότε ανεβοκατεβαίνει δεξιοτεχνικά και απέριττα το κλαβιέ του πιάνου και πότε διαχέει την αίθουσα με rhodes κυρίως ήχους, μέσο του Yamaha Motif συνθεσάιζερ που τον πλαισιώνει.

Με στοιχεία στο παίξιμό του, που πέρα από την τζαζ, παλαντζάρουν ανάμεσα  στην soul, στο hip hop, ακόμα και στην κλασική μουσική, ο πολυσχιδής αυτός πιανίστας, που κατατάσσεται πια στην αφρόκρεμα  της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, δίνει σπάνια δείγματα  ενός καλλιτέχνη που εναρμονίζεται με μαεστρία με την εποχή του, κρατώντας τις όποιες επιρροές του από το παρελθόν ως συμπληρωματικό μέσο και όχι ως κύριο εργαλείο. Πειραματίζεται με τον χρόνο, “παίζει” με τους ρυθμούς, σκαρφίζεται ευφάνταστες συγχορδίες και παρότι αναμετριέται με ποικίλα μουσικά είδη, δείχνει μια αξιοσημείωτη συνοχή στο παίξιμό του.

Στο πλάι του, ο Derrick Hodge στο μπάσο, είναι αυτός που με τις μπασογραμμές του θεμελιώνει το όλο οικοδόμημα, ενώ δίπλα του, ο Mark Colenburg στα ντραμς, δίνει το προσωπικό του στίγμα με ποικίλες ρυθμικές εναλλαγές. Τέλος, ο DJ Jahi Sundance στα turntables φτιάχνει ατμόσφαιρα με scratches και ηχητικά εφέ, ενώ  ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί  σον τομέα του φωτισμού της παράστασης, που στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλεπάλληλα σόλο διαδέχονται το ένα το άλλο, από τους τέσσερες αυτούς εξαιρετικούς μουσικούς, που πότε “συνομιλούν” με μαεστρία και πότε λειτουργούν αντιστικτικά μεταξύ τους, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής στο παίξιμό τους, ενώ το ρεπερτόριο  περιλαμβάνει προσωπικές συνθέσεις του Robert Glasper και της μπάντας του, αλλά και αναπάντεχες διασκευές κομματιών όπως το “Everything in Its Right Place”  των Radiohead και το “Smells like teen spirit” των Nirvana.

Κάπου εδώ, να σταθούμε  στη χαμηλή – τηρουμένων των αναλογιών – προσέλευση του κοινού, δείχνοντας παντελής έλλειψη αντανακλαστικών στις σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής,  σε αντιδια

Keywords
Τυχαία Θέματα