Toshiki Okada @ Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ελλιπής επικοινωνία, αβέβαιο μέλλον. Για αυτή τη φορά στην Ιαπωνία, από την ομάδα Chelfitsch.

Αν η όπερα και το λυρικό θέατρο μεταφράζονταν σε χορό και κίνηση θα ήταν κάπως έτσι. Τι εννοώ; Η επαναληπτικότητα των φράσεων που συνθέτουν την ιστορία (όπως ακριβώς στις διηγήσεις της όπερας) και η κινησιολογία που λειτουργεί όχι απλώς παράλληλα με τον λόγο αλλά του κλέβει, σχεδόν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο (όπως ακριβώς

η μουσική στο λυρικό θέατρο) είναι τα κοινά στοιχεία της παράστασης Hot Pepper, Air Conditioner and the Farewell Speech του ανερχόμενου σκηνοθέτη της Ιαπωνίας Toshiki Okada και της ομάδας του *Chelfitsch.

Τρεις ιστορίες για τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες και την αβεβαιότητα των εργαζομένων σε μια κοινωνία και μια οικονομία που καταρρέει διηγείται η ομάδα Chelfitsch. Μπορεί άξονας και background της αφήγησης να είναι η Ιαπωνία αλλά, φυσικά, το θέμα μας είναι παραπάνω από οικείο.

Σε πρώτο επίπεδο το θέμα της πρώτης ιστορίας με τίτλο Hot Pepper είναι η λήξη της σύμβασης εργασίας της συμβασιούχου υπαλλήλου Έρικα και το αποχαιρετιστήριο γεύμα που θα της οργανώσουν τρεις συμβασιούχοι συνάδελφοί της. Στην δεύτερη ιστορία Air Conditioner δύο μόνιμοι υπάλληλοι δε συμμερίζονται διόλου τις αγωνίες των συμβασιούχων συναδέλφων τους και συζητούν το σοβαρότερο πρόβλημα της γυναίκας που είναι η χαμηλή θερμοκρασία του κλιματισμού. Στην τρίτη ιστορία The Farewell Speech η Έρικα αποχαιρετά τους συναδέλφους της που έχουν συγκεντρωθεί να την παρακολουθήσουν.

Οικεία δεν μας είναι η γλώσσα της παράστασης και είναι αδύνατο να εκφραστεί άποψη για την ερμηνεία και την υποκριτική των ηθοποιών όμως λίγη σημασία έχει η γλώσσα (φυσικά υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά) μια που το κυριότερο στοιχείο που διαμορφώνει το πολύ ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα είναι η κίνηση. Εμπνευσμένη από καθημερινές και αναγνωρίσιμες κινήσεις, κυρίως, που αναπαριστούν συναισθηματικές συνθήκες όπως η ένταση, η αμηχανία, το χάσμα επικοινωνίας και πολλές ακόμα καταστάσεις συνδιαλέγεται με τη μουσική -που πάντα συνοδεύει τις παραστάσεις του Okada- και συνθέτει μια ριζοσπαστική εικόνα σύγχρονου χορού.

*Το όνομα της ομάδας Cheltfitsch προήλθε από τη λανθασμένη εκφορά της λέξης selfish (εγωιστής) από ένα μωρό. Η θεατρική ομάδα ιδρύθηκε το 1997 από τον Toshiki Okada ο οποίος γράφει και σκηνοθετεί όλες τις παραγωγές του θιάσου.

ΣΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ

Σκηνοθεσία: Toshiki Okada
Διεύθυνση σκηνής: Masaya Natsume
Ήχος: Norimasa Ushikawa
Φωτισμοί: Tomomi Ohira

Ερμηνεύουν: Taichi Yamagata, Mari Ando, Saho Ito, Kei Namba, Riki Takeda, Fumie Yokoo

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων
10-13 Νοεμβρίου, 21.00

Τιμές εισιτηρίων
18 €, 10 € φοιτητικό

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Μικρή Σκηνή
Συγγρού 107-109
Τηλ: 210 9005800
www.sgt.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα