erofili synopsis – Φεστιβάλ Αθηνών

10:38 28/6/2012 - Πηγή: Mixtape

Η  Ερωφίλη, οι μάσκες και το τσέλο.

Μέσα σε μια ζεστή αίθουσα της Πειραιώς 260 περιμένουμε να ξεκινήσει η Εrofili 3, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος. Το διάσημο αυτό έργο της κρητικής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1595 από τον Γεώργιο Χορτάτση, έχει όλα τα βασικά στοιχεία μιας κλασσικής τραγωδίας: έρωτα, μυστικά, εξουσία, απληστία, πόνο, εκδίκηση. Εδώ, το σκηνικό είναι μαύρο, σκοτεινό και οριακά αποπνικτικό.

Τρεις γυναικείες μορφές μετακινούνται, γλιστρούν και μπαινοβγαίνουν μέσα και έξω από τον κυρίαρχο πάγκο. Ως προοίμιο, μια αλλόκοτη φιγούρα  (ο

Χάρος;) με τη μάσκα πουλιού που παραπέμπει σε Αιγυπτιακό σύμβολο -όπου και ή ιστορία διεξάγεται- προαναγγέλλει τα δεινά του βασιλιά και της Ερωφίλης.

Μουσικά δεσπόζει το τσέλο περιγράφοντας γλαφυρά την ένταση στα σημεία που χρειάζεται. Η σκηνική  εικόνα είναι μεσαιωνική, συνυφασμένη με τη χρονική προέλευση του έργου.

Η Ερωφίλη φαίνεται να έχει καταλάβει τον σκηνοθέτη για πολύ καιρό αφού  έχουν ήδη προηγηθεί οι πειραματικές προτάσεις «Ερωφίλη άσκηση 1» και «Ερωφίλη άσκηση 2». Η ιστορία της Ερωφίλης για την ομάδα του Κακάλα αποτελεί το ενδιάμεσο σταθμό του άξονα τους Γκόλφω-Ερωφίλη-Ορέστης.

Ο Σίμος Κακάλας επιλέγει τρία βασικά πρόσωπα στο “Erofili Synopsis”, την Ερωφίλη, τον Πανάρετο και τον βασιλιά Φιλόγονο, προσθέτωντας και αφαιρώντας το στοιχείο της μάσκας.  Όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξη του, η μάσκα προσφέρει μια δίοδο στην τάση του ανθρώπου για μεταμόρφωση, «καλύπτοντας σε, σε αποκαλύπτει».

Και σε αυτή  τη δουλειά του ο Κακάλας,  πιστεύω ότι  καταφέρνει να ακροβατεί, κάποιες στιγμές, ανάμεσα στη λυρική εικόνα και στο σαρδόνιο χιούμορ, κάτι που έκανε εύστοχα και στο «Λιωμένο Βούτυρο» κάποια χρόνια πριν.

Κάποιες στιγμές αμηχανίας δημιουργεί η γκροτέσκα μορφή και απαγγελία του Βασιλιά, θυμίζει κάτι από γιαπωνέζικο θέατρο με μια δόση χιούμορ. Εξαιρετικά δοσμένη η ερωτική σκηνή του Πανάρετου με την Ερωφίλη.

Υπέροχη η μουσική του Νίκου Βελιώτη. Μια παράσταση που, αν και δεν απογειώνεται συναισθηματικά, δείχνει να έχει σοβαρές προθέσεις.

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας
Επεξεργασία Κειμένου – Διασκευή: Έλενα Μαυρίδου
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Voice training: Αθηνά Τρέβλια
Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζ
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 22, 23 και 24 Ιουνίου 2012 στο Κτίριο E της Πειραιώς 260.

www.greekfestival.gr
www.htco.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα