Ευρυδίκη

16:37 2/1/2014 - Πηγή: Mixtape

Καλό θα είναι να μην αποκαλυφθούν πολλά για την «Ευρυδίκη» της Sarah Ruhl, ούτε να μπούμε σε πολλές αναλύσεις, για να μη χαθεί η μαγεία αυτής της παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου που συνεχίζεται με νέα διανομή για 2η χρονιά στο Θέατρο Πορεία.

Ο μύθος είναι γνωστός: O Ορφέας πηγαίνει στον κάτω κόσμο, για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Στο σκηνικό είναι κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, με μία πισίνα, που στην αρχή

πλαισιώνει το ειδυλλιακό στιγμιότυπο του ερωτευμένου ζευγαριού και στη συνέχεια, όταν όλα αλλάζουν, είναι το «νερό της λησμονιάς». Οι νεκροί ζουν στη λήθη. Δεν αντέχουν να θυμούνται τους ζωντανούς, προτιμούν να ζουν σε ηρεμία, χωρίς πόνο, χωρίς αναμνήσεις, χωρίς μουσική , χωρίς προσωπικό χώρο.

Η Ευρυδίκη, μόλις φτάνει στον κάτω κόσμο, συναντά τον αγαπημένο της πατέρα πολύ καλός ο Γιάννης Νταλιάνης στο ρόλο του πατέρα),αλλά δεν θυμάται. Ο πατέρας της, ο οποίος δεν έχει κολυμπήσει στο νερό της λήθης, θυμάται και την κάνει να θυμηθεί. Έτσι, όταν έρχεται ο Ορφέας, η Ευρυδίκη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ασφάλεια της παιδικής της ηλικίας δίπλα στον πατέρα της, και στον έρωτα και τη ζωή. Η συνειδητή της επιλογή αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο, ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πια το ίδιο …

Η Κόρα Καρβούνη δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία ως Ευρυδική, με ωραία φωνή και εξαιρετικά καθαρή άρθρωση (πράγμα σπάνιο θα έλεγα), ανάμεσα σε μία ώριμη ερωτική γυναίκα και σε μια παιδούλα που χάνει τα βήματά της και αναζητά τη ζεστή αγκαλιά του πατέρας της. Ο Λαέρτης Μαλκότσης, ως Ορφέας, όμορφος, ερωτικός, απελπισμένα ερωτευμένος, σπαρακτικός και παθιασμένος με τη μουσική και την Ευρυδίκη του. Είναι πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις τόσους πολυτάλαντους νέους ηθοποιούς μαζεμένους να παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, να τραγουδούν, να χορεύουν, να υποδύονται. Ο χορός από «Πέτρες» (Νεφέλη Μαρκάκη, Νάνσυ Σιδέρη, Μιχάλης Αφολάνιο) που ζουν στον κάτω κόσμο, χωρίς αναμνήσεις, χωρίς αισθήματα, με έναν διάχυτο κυνισμό δίνουν την αίσθηση της μαυρίλας και του αδυσώπητου του θανάτου. Ο Κώστας Γάκης, ως ο άρχοντας του κάτω κόσμου, εμφανίζεται ως λαικο-ντισκο-ποπ είδωλο, τονίζοντας πόσο συγκεχυμένη και τρομακτική εικόνα έχουμε για το θάνατο.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη μουσική της Κατερίνας Πολέμη. Τόσο συγκινητικά μελαγχολική, γεμάτη συναισθήματα .Τόσο όμορφη που τη σιγοτραγουδάς φεύγοντας , τόσο ιδιαίτερη που την αναπολείς την επόμενη μέρα .

Η σκηνοθεσία του Τάρλοου εξαιρετικά ευρηματική .Στήνει με κινηματογραφικό τρόπο τις σκηνές τόσο αριστοτεχνικά, που κάποιες στιγμές εύχεσαι να είχες πιο μεγάλα μάτια να ρουφήξεις την ομορφιά που βρίσκεται μπροστά σου .

Σπεύσατε άμεσα να δείτε αυτή την πολύ όμορφη παράσταση , γιατί δεν έχει πολλές ακόμα μιας και παίζεται εναλλάξ με τις Παραλλαγές θανάτου και φυσικά για να δείτε την Πλατεία Βικτωρίας στολισμένη !

Ευρυδίκη
της Sarah Ruhl

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Video: Γιώργος Κουρμούζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Φωτογραφίες: Βασια Αναγνωστοπούλου

Ευρυδίκη: Κόρα Καρβούνη
Ο Πατέρας της: Γιάννης Νταλιάνης
Ορφέας: Λαέρτης Μαλκότσης
Ένας Απαίσιος Ενδιαφέρων Άντρας/Ο Άρχοντας του Κάτω Κόσμου: Κώστας Γάκης
Ένας Χορός από Πέτρες:
Μεγάλη Πέτρα: Νεφέλη Μαρκάκη
Μικρή Πέτρα: Νάνσυ Σιδέρη
Βροντώδης Πέτρα: Μιχάλης Αφολάνιο

Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
Πλ. Βικτωρίας
Τηλ : 2108210991

Παραστάσεις : Mέχρι : 9/2/2014
Τιμη : € 20, νεανικό (κάτω των 24): € 12 (Σάβ., Κυρ.), € 15, νεανικό (κάτω των 24): € 12 (Πέμ., Παρ.). Κάθε Τετ.: € 10. Άνεργοι κάθε Τετ.-Παρ.: € 10.

Keywords
Τυχαία Θέματα