Costa Concordia, όπως Express Samina

Η εγκληματική αδιαφορία του πλοιάρχου, μια ξέρα που όλοι γνώριζαν την ύπαρξή της και ένας τραγικός απολογισμός από νεκρούς. Οι ομοιότητες που δείχνουν ότι ο άνθρωπος επιμένει να μην μαθαίνει από τα λάθη του.

 

Με το που έγινε γνωστό το δυστύχημα του Costa Concordia, το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου κοντά στο νησί Ίζολα ντελ Τζίλιο, έξω από τις ακτές της Τοσκάνης, οι Έλληνες συνειρμικά συνέκριναν την εικόνα του ημιβουλιαγμένου πλοίου μ' εκείνη του Sea

Diamond. Το κρουαζιερόπλοιο της Louis Hellenic Cruises είχε προσκρούσει σε ξέρα στον όρμο των Φηρών το 2007 και ήταν μια πρόσφατη μνήμη στην Ελλάδα και για τους δύο νεκρούς του, αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή στην μαγευτική Σαντορίνη. Ωστόσο, είναι ένα άλλο δυστύχημα σε ελληνικά νερά, μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ελληνικής ναυσιπλοΐας, το οποίο έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες με αυτό του Costa Concordia.

{youtube}XYwLQDwqDCI{/youtube}

Το ναυάγιο του φέρι μποτ Express Samina στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 έξω από το λιμάνι της Παροικιάς, με τον αφόρητο απολογισμό των 82 νεκρών, την αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική επιβατηγό ναυσιπλοΐα θυμίζει σε κάποια του σημεία το πρόσφατο του Costa Concordia. Τα σημαντικά ανθρώπινα λάθη και οι παραλείψεις είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Αλλά ας δούμε ένα προς ένα τα κοινά στοιχεία στα δύο δυστυχήματα:

{youtube}4KR5F-Tu6_w{/youtube}

Η ξέρα

- Όποιος έχει βρεθεί για διακοπές στην Πάρο ή την Αντίπαρο θα έχει σίγουρα δει τις νησίδες Πόρτες. Στην ουσία πρόκειται για δύο κάθετους σχεδόν βράχους που ξεπροβάλουν από την θάλασσα σαν μια αρχαία επιτύμβια πλάκα. Η μοίρα τα έφερε να παίξουν όντως αυτόν τον ρόλο για τους 82 άτυχους επιβαίνοντες του Express Samina που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από το ναυάγιο του 2000. Δεν είναι, βέβαια, μόνο οι Πόρτες, αλλά και μια σειρά ακόμη ξερών και μικρών νησίδων που εκτείνονται από το σημείο αυτό, ανοικτά του λιμανιού της Παροικιάς στην Πάρο, και νοτίως, μέχρι το βορειότερο ακρωτήρι της Αντιπάρου. Είναι ένα θαλάσσιο σημείο γνωστό στους ναυτικούς και για τους ισχυρούς ανέμους που αναπτύσσονται εκεί. Ένα σημείο που πρέπει να αποφεύγεται.

- Το Ίζολα ντελ Τζίλιο είναι ένα μικρό νησάκι στην Τυρρηνική Θάλασσα, 16 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Τοσκάνης. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό Aegilium, που με τη σειρά του έρχεται από το ελληνικό «Αιγύλιον», που σημαίνει «μικρό κατσίκι». Στα χρόνια των αρχαίων ελληνικών αποικιών ήταν τόπος βοσκής. Σήμερα, βέβαια, αποτελεί ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο. Το νησί αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γρανίτες και κοφτερά βράχια το περιτριγυρίζουν, δημιουργώντας πολλά επικίνδυνα σημεία για τα πλοία. Οι ναυτικοί γνωρίζουν καλά πως η πρόσβαση πρέπει να γίνεται μόνο από το λιμάνι στα ανατολικά, το πιο ασφαλές σημείο του νησιού.

Η αβελτηρία του καπετάνιου

- Το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου του 2007, ο καπετάνιος του Express Samina έβαλε, αναχωρώντας από τον Πειραιά, τον αυτόματο πιλότο, με

Keywords
Τυχαία Θέματα