Η άλλη πλευρά του Τζίμη Πανούση

Ο Τζίμης Πανούσης συναντά το λόγο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, διαβάζοντας αποκλειστικά για τους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη σε 60 ημίωρα επεισόδια τα οποία ηχογραφήθηκαν για την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Η ραδιοφωνική σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ν. Ευσταθίου, οι μουσικές στίξεις του Δημήτρη Αρσενόπουλου, τον ήχο επιμελήθηκαν ο Θάνος Καλέας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Τις φωτογραφίες από την ηχογράφηση έκανε ο Άγγελος Μίχας.

Το 1829, αμέσως μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης (1821), ο Στρατηγός Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά

του, τα οποία αποτελούν έκτοτε, την σημαντικότερη ίσως και εξαιρετικά πολύτιμη ιστορική πηγή για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, μιας περιόδου τόσο καθοριστικής για την επιβίωση του έθνους .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γλώσσα γραφής τους. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο δείγμα της Ελληνικής του 19ου αιώνα. Αποτυπωμένο με το αίμα θα έλεγε κανείς του συγγραφέα παρά με μελάνι, αυτό το γλωσσικό ιδίωμα συνιστά ένα αξεπέραστο μνημείο γραπτού λόγου. Σε ολόκληρο το έργο που αποτελείται από τέσσερα βιβλία (Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄) βρίσκεται και αναπνέει η ψυχή του βασανισμένου ρωμιού.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα