Η ομάδα φάντασμα που "έτρεχε" για Champions League

11:46 24/1/2024 - Πηγή: Contra

Περίπου πριν από 10 χρόνια η Μάλαγα φαινόταν έτοιμη να γίνει η καινούρια επιτυχημένη ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με το όνομά της να απασχολεί από το πουθενά το Ευρωπαϊκό προσκήνιο μιας και η τύχη της είχε αλλάξει με την άφιξη ενός πλούσιου ιδιοκτήτη. Τώρα, όμως, ο σύλλογος της Ανδαλουσίας βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας, με το όνειρό του να έχει από καιρό μετατραπεί σε έναν φαινομενικά αναπόφευκτο εφιάλτη.

Στις 9 Απριλίου 2013, η Μάλαγα βρισκόταν λίγα δευτερόλεπτα μακριά από τον ημιτελικό του Champions League.

Με ένα ακριβό ρόστερ αποτελούμενο από καταξιωμένους ή ανερχόμενους παίκτες, όπως οι Μπαπτίστα και Ίσκο και τον Μάνουελ Πελεγκρίνι στο τιμόνι, προηγούνταν με 2-1 στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς ο δεύτερος αγώνας των προημιτελικών έφτανε στις καθυστερήσεις. Τότε όμως η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ σκόραρε δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά, με τον Φελίπε Σαντάνα να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα και να σφραγίζει μία από τις πιο αξιοσημείωτες ανατροπές στην ιστορία του Champions League.

Παρά τη σπαρακτική αυτή ήττα, το μέλλον εξακολουθούσε να φαίνεται λαμπρό για τη Μάλαγα, έναν μέχρι πρότινος ανώνυμο επαρχιακό σύλλογο που δεν είχε κατακτήσει ποτέ μεγάλο τρόπαιο. Η άφιξη του Καταριανού επιχειρηματία Σεΐχη Αμπντουλάχ Αλ Θάνι ως νέου ιδιοκτήτη το 2010 και τα χρήματα που επένδυσε, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε η Μάλαγα να πρωταγωνιστεί και αυτό αποτυπώνονταν και στις βαθμολογίες και την πορεία στην Ευρώπη.

Έκτοτε όμως τα χαμόγελα άρχισαν να σβήνουν. Προπονητής και μεγάλοι παίκτες αποχώρισαν και δεν αντικαταστάθηκαν επάξια, ακολούθησε αποκλεισμός από το Europa League λόγω Financial Fair Play και ο πρόεδρος ήταν απογοητευμένος από το οικονομικό δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα. Τα προβλήματα όμως συνεχίζουν.

Το 2011 ο Al-Thani είχε ανακοινώσει σχέδια για την ουσιαστική ανάπλαση της μαρίνας στο τουριστικό θέρετρο Marbella, 40 μίλια δυτικά της Μάλαγα καθώς ήθελε να θέσει τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο πόλης που θα λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την ακτή, εν τέλει όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις.

Παράλληλα, η σχέση του χάλασε με τον επιχειρηματικό εταίρο, την BlueBay Hotels, με την οποία είχε συνάψει συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία και διαχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας. Αυτές οι περιπέτειες κατέληξαν τελικά στο δικαστήριο, με τις δύο αποφάσεις να είναι εναντίον του.

Ακολούθησε ένα χάος και η Μάλαγα υποβιβάστηκε αναπόφευκτα το 2018 εν μέσω δυσθεώρητων χρεών. Το 2020 το δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση του Αλ Θάνι από πρόεδρο του συλλόγου λόγω υποτιθέμενης κατάχρησης χρημάτων καθώς ο ίδιος χρωστούσε στον σύλλογο περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ.

Πλέον η Μάλαγα στην τρίτη κατηγορία Ισπανίας, δίχως την δυναμική του παρελθόντος παλεύει να ανεβεί στην Seguda Division.

Keywords
Τυχαία Θέματα