ΤΣΣΚΑ Μόσχας

16:40 2/12/2020 - Πηγή: Contra

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα βρεθεί, την Πέμπτη το απόγευμα, για πρώτη φορά αντίπαλος του Ολυμπιακού καθώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποδέχεται τους "ερυθρόλευκους" στη Megasports Arena. Είναι η μία από τις δυο "ιστορικές συναντήσεις" αυτής της 12ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Η άλλη (την Παρασκευή) φέρνει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στη Ζαλγκίριο Αρένα, απέναντι στη Ζαλγκίρις.

Πέντε χρόνια μετά την κάθοδό του στο λιμάνι του Πειραιά

από το Βελιγράδι κι αφού ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του είδε (και δεν είχε άδικο) έναν σέντερ που θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη, έχει έρθει η στιγμή που ο "Μιλού" θα βρεθεί απέναντι στην πρώην ομάδα του. Αντίπαλος, αλλά όχι και ... εχθρός, αφού στο ΣΕΦ ο πανύψηλος Νίκολα άφησε μόνο φίλους. Ο ίδιος δεν έκρυψε τα συναισθήματά του, αφού το ραντεβού του με τον Ολυμπιακό έγινε θέμα στην ιστοσελίδα της Euroleague

Ο στόχος του Μιλουτίνοφ είναι η κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Σιγά-σιγά ο Σέρβος, που πέρασε και αυτός την περιπέτεια του κορωνοϊού, πατάει πιο γερά στα πόδια του και αγώνα με τον αγώνα ενσαρκώνει εμπράκτως αυτά που είχε στο μυαλό του, όταν σχεδίαζε τη μεταγραφή του, ο Δημήτρης Ιτούδης. Το αν μπορεί ή όχι να κατακτήσει την Ευρωλίγκα είναι κάτι, που εκτός των άλλων απαντάει και η ... παράδοση. Ο Μιλουτίνοφ είναι ο ένατος παίκτης που από τον Ολυμπιακό καταλήγει στην ΤΣΣΚΑ. Μια ολόκληρη ομάδα, δηλαδή. Κι οι περισσότεροι, έκαναν αυτό που λέει ο Σέρβος. Πήραν την ... Ευρωλίγκα.

Μια σχέση εμπιστοσύνης έχει αναπτυχθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια από την ΤΣΣΚΑ προς τους παίκτες του Ολυμπιακού, ενίοτε και τους προπονητές του, αφού εκτός των μπασκετμπολιστών που φόρεσαν τη φανέλα της ρωσικής ομάδας, κάθισαν στον πάγκο της και τρεις κόουτς που συνέδεσαν το όνομά τους με τον πειραϊκό σύλλογο: Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Γιόνας Καζλάουσκας και ο τότε άμεσος συνεργάτης του, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο πρώτος ήταν επί της ουσίας ο άνθρωπος που έβαλε τα θεμέλια για να γίνει η ΤΣΣΚΑ η υπερδύναμη των τελευταίων ετών. Όταν το καλοκαίρι του 2002 αναχωρούσε για τη Μόσχα το μάνατζμεντ της ομάδας του κόκκινου στρατού, με επικεφαλής τον Σεργκέι Κούσενκο, είχε βάλει σαν στόχο την δημιουργία μιας ακατανίκητης ομάδας. Ο Ντούντα έφτιαξε πράγματι μια ακατανίκητη ομάδα, που έφτασε σε δυο φάιναλ-φορ. Στο δεύτερο μάλιστα, μέσα στη Μόσχα, ήταν το απόλυτο φαβορί, μετρούσε ένα 22-1, μέχρι να ηττηθεί από την Ταού και κάπως έτσι να γραφτεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στην διοργάνωση.

Ο Ίβκοβιτς, πάντως, φρόντισε να γιγαντώσει την ΤΣΣΚΑ. Μαζί της κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ρωσίας. Αν αυτό μοιάζει ... αυτονόητο, όταν το 2002 ο Σέρβος κόουτς πήγε στην ΤΣΣΚΑ δεν ήταν, καθώς είχε μείνει εκτός τροπαίων για τρία χρόνια.

Μια σούπερ ομάδα έφτιαξε και τη σεζόν 2011-12 είχε φτιάξει και ο Γιόνας Καζλάουσκας. Η ΤΣΣΚΑ του Αντρέι Κιριλένκο, του Αλεξέι Σβεντ και του Μίλος Τεόντοσιτς, προκρίθηκε στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, όπου την προσγείωσε ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς...

Τεό, ο τσάρος πασών των Ρωσιών

Η διελκυστίνδα των παικτών του Ολυμπιακού προς τη Μόσχα άρχισε το καλοκαίρι του 2002. Οι "ερυθρόλευκοι" για ένα ακατανόητο λόγο θέλησαν να μειώσουν το συμβόλαιο του Θοδωρή Παπαλουκά για τον οποίο ένα χρόνο πριν είχαν ξοδέψει 400.000.000 δραχμές (πάνω από 1 εκατ. ευρώ) τις δόσεις των οποίων, μάλιστα, πλήρωναν για αρκετά χρόνια αργότερα! Ο διεθνής άσος δεν δέχθηκε, έμεινε ελεύθερος, ρίσκαρε αλλά τελικά βρήκε καταφύγιο στη Μόσχα. Μπορεί στην αρχή ο χειμώνας της Ρωσίας να σκέπαζε τα όνειρα του Παπαλουκά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, έγινε ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη.

Έμεινε στη Μόσχα έξι χρόνια (2002-08) ενώ επέστρεψε το 2013 για να κλείσει την καριέρα του που συνδέθηκε άρρηκτα με την ρωσική ομάδα. Ο "Τεό" έγινε τσάρος και οδήγησε την ΤΣΣΚΑ σε θριάμβους. Μαζί της κέρδισε δυο φορές την Ευρωλίγκα (2006, 08) και έπαιξε το μπάσκετ της ζωής του. Κορυφαίος παίκτης της E

Keywords
Τυχαία Θέματα