Ελληνικοί αγώνες: Ιστορίες με άποψη...

Διαχρονικά με αξίες, ένας σημαντικός θεσμός συνδεδεμένος και με το Ράλλυ Ακρόπολις.

Τροφοδότης μηχανισμός, λοιπόν, και με ισχυρή βάση τις μικρές κατηγορίες. Σχολείο για πληρώματα και τεχνικούς, που εξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο όταν προκηρύχθηκαν τα ποιοτικά Challenge. Κυρίως από την Toyota, που στήριξε με συνέπεια την προσπάθεια ιδιωτών στους αγώνες, και με πάθος από τη Nissan, όταν άλλαξε αγωνιστικό προσανατολισμό.

Ιστορία με βάθος και γλυκιά, ανεξίτηλη γεύση συνδεδεμένη

με το μέγεθος των δύο κολοσσών της ελληνικής αγοράς, που δεν έκρυβαν την ευαισθησία τους για τους αγώνες αυτοκινήτου. Τέρατα αξιοπιστίας τα προσθιοκίνητα Toyota Starlet και τα Nissan Micra, από αυτοκίνητα πόλης για κάθε φύλο και ηλικία, εξελίχθηκαν σε πολεμικές μηχανές παντός καιρού και συνθηκών, και σε επίπεδο Γενικής.

Ό,τι συμβαίνει άλλωστε και με τα Peugeot Rallye και Citroen Saxo στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ασφάλτινο περιβάλλον των ελληνικών αγώνων. Αυτοκίνητα που αντέχουν στο χρόνο και, αν βρεθείς σε ασφάλτινο αγώνα, συχνά περιμένεις ένα οριακό πέρασμα του Αυγερόπουλου και τους φοβερούς και τρομερούς Δημήτρη Αμαξόπουλο (ο APR man), Σωτήρη Μαλακτάρη με τα Ν2 τους, και άλλους, όπως και ορισμένους υψηλού επιπέδου και εκτός μπάκετ. Όπως σήμερα οι κ. Ρινάκης-Ματαλλιωτάκης με το δικό τους, πολύ προσεγμένο Peugeot Rallye.

Στο χώμα...

Μας παρασύρουν όμως οι εικόνες, που άλλωστε μεταφέρουν το προχθές στο σήμερα όπως το ζεις, με την κλάση Α5 να έχει υποβαθμιστεί στους χωματόδρομους, όταν στην άσφαλτο, χάρη στο γαλλικό άρωμα, οι «μικρές» κατηγορίες παραμένουν στην επικαιρότητα και σε διάφορες εκδοχές.

Η απουσία τους, που σημαίνει και παύση της εξέλιξης νέων οδηγών στα βαριά αθλήματα συνδεδεμένα με τα χώματα, χαρακτηρίζεται και από την αναστολή των εργασιών σε σχέση με τα Challenge.

Αν ποτέ οι ελληνικοί αγώνες αποκτήσουν μια ορθόδοξη, δηλαδή αιρετή και έντιμη διοίκηση με πλάνο, αυτή θα πρέπει να βάλει ψηλά στην ατζέντα της την ανάγκη επανάκαμψης των αντιπροσωπειών αυτοκινήτου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Με συμπεριφορά συνδεδεμένη με το άλλοτε, οπότε και η απόκριση ήταν άμεση σε σχέση και με τη βάση των αγώνων, όπου οι νεότεροι αθλητές και οι τεχνικοί τους. Ειδικά αυτή η συγκλονιστική παρέα με τα Starlet, Yaris και Micra σπούδασε με τον σωστό τρόπο, ενώ τυχεροί σε Toyota και Nissan, αλλά και ο χώρος, στο ότι βρέθηκαν οι σωστοί στο συντονισμό.

Ο υπέροχος κ. Κώστας Πρεζεράκος στην κάθοδο του ποταμιού και ο σοφός Νίκος Κελεσάκος, με το όσκαρ του ιαπωνική γραφή, στην άνοδο της Λεωφόρου Αθηνών. Με συνεργάτες ο «Τογιοταίος», ως Comandante o «Βάκα», συντόνιζε μια ταξιαρχία με κομάντο εκπαιδευμένους σε μάχες κορυφής, όντας και δίπλα στον γράφοντα για δεκατρία συγκλονιστικά χρόνια.

Διαφορετική η προσέγγιση, διαφορετικοί και οι άνθρωποι, με κοινό παρονομαστή το σεβασμό σε σχέση με το τι εκπροσωπεί ο καθένας. Βαριές φανέλες, και όλη αυτή η δυναμική με ποιοτική αύρα που «ψάξε και δε θα βρεις», άντεξε και απέκτησε τη διαχρονική της αξία. Συνδυάστηκαν υποδειγματικά οι άνθρωποι στα μπάκετ με τους εκτός και προέκυψαν κορυφαίοι οδηγοί-πρωταθλητές, τεράστιοι συνοδηγοί και τεχνικοί που προσέφεραν υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι άλλωστε υπερβολή να υπενθυμίσουμε πως η λάμψη της Α5 και ως Cup της Toyota και της Nissan (Challenge), αντικατοπτρίστηκε ευρύτερα στο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Με τον γνήσιο, τον υγιή τρόπο μέσα από τα αποτελέσματα και σε επίπεδο Γενικής, και κυρίως με περάσματα-φωτιά που καθήλωναν θεατές. Προέκυψε μια συγκλονιστική συνύπαρξη νέων με παλαιότερους σημείο αναφοράς, όπως ήταν ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, ο βασιλιάς, που οδήγησε τα Starlet του ως έφηβος με την ωριμότητα της εμπειρίας του...

Οι άνθρωποι...

Ήταν τo Starlet με την κίνηση πίσω που εξέλιξε ο Βαγγέλης Γκάλλο και απογείωσε ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, αυτοκίνητο που έκλεψε καρδιές και αύξησε πονοκέφαλο σε πολλούς με ισχυρότερα. Τότε, στα χέρια του Σταμάτη Αθανάσουλα, του Σώτου Κοκκίνη κ.ά., όπως είναι ο Νίκος Κανδιανόπουλος και ο νεαρός Γιώργος Κασιδόπουλος.

Αργότερα, ήρθαν τα πρώτα προσθιοκίνητα. Πετούσε ο αείμνηστος Κώστας Τανούσης με το κόκκινο και τον Νίκο Παυλίδη. Ψηλά ο πήχης από τον Κωστάκη και αργότερα, Πρωταθλητής στα Cup, συνήθως με τον Σάκη Βασιλόπουλο. Ο Σ.Β., πολύπειρος και ευαίσθητος με τον ΑΟΘ, που υπηρετεί με συνέπεια. Ίδια καρότσα σε λευκό, τότε, το ’92, και ένα αστέρι γεννιέται, με τον Άγγελο Ζήβα να διαχειρίζεται με ψυχραιμία το πάθος του, με γεγονός ότι το ταλέντο δεν κρύβεται. Τότε ήρθαν τα ΕΡ81, επίσης με 12βάλβιδους κινητήρες. Ο πόλεμος μεταξύ τους επισκιάστηκε από τις μάχες για την Α5 με αντιπάλους τους καλυτερότερους. Πυροβολούσαν όλοι τότε, αλλά οι τίτλοι ήταν για τον αστυνόμο. Δίπλα στον Γρηγόρη Νιώρα με το Πασπαλιάρης-Starlet ο κ. Κώστας Λύτρας.

Δυνατή η Toyota, και δημιουργήθηκε βαριά ταξιαρχία με εξαιρετικούς.

Ήρθε το ΕΡ 91, το εργαλείο του Κώστα Αργυρίου, συνήθως με τον Σταμάτη Λάσκο. Ήταν το μυαλό του και η τέχνη του στην εξέλιξη που έκανε τη διαφορά και αναβάθμιζε την ποιότητα της συμμετοχής που έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας τα αποτελέσματα. Είπαμε. Εσωτερική διαμάχη και, το κυριότερο, επιδόσεις και στη Γενική. Στην ίδια Τέλεια Διαδρομή και η Nissan με τα Micra, που μπήκαν στη μάχη από το 1997. Αμυντικά στην αρχή με προδιαγραφές Κυπέλλου, και πιο επιθετικά στη συνέχεια. Την τελευταία στιγμή δεν πείστηκε και έμεινε στην Toyota ο Κώστας Αργυρίου, οπότε οι σωματοφύλακες της Nissan ήταν γέννημα-θρέμμα της. Σημειώστε: Σωτήρης Ζιάκας, Δημήτρης Βαζάκας και Ξανθάκος. Ντ’Αρτανιάν ο Σωτήρης Σκαλτσάς. Μαζί τους εξαιρετικοί ρολίστες και νέο, φρέσκο αίμα, που αποδείχθηκε χρυσάφι. Ο Δημήτρης Μίχος και ο Θέμης Χαλκιάς. Ο Θέμης σήμερα κορυφαίος ντίλερ της Nissan στα Βαλκάνια.

Yaris vs Micra...

Από καλυτερότερα για το χώρο ως αντιπαράθεση, με την αρχή του αιώνα.

Να αξιολογήσουμε:

1. Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς αποκτά αθλητική περιβολή, και το Yaris, ο βασιλιάς της πόλης μέχρι και σήμερα, εξελίσσεται σε πολεμική μηχανή.

2. Η συνεργασία με τους 4Τροχούς. Στο θεσμό μας «Γίνε Πρωταθλητής», που έδωσε νέο καθαρό αίμα στο χώρο, ενώ έφερε κοντά μια παράταιρη παρέα παλιών, αλλά και με τη συμμετοχή του Νίκου Τσάδαρη με το Μαλιώρας Yaris και δίπλα του την κ. Μαρία Παυλή-Κορρέ. Πρωταθλητές έπειτα από σκληρό πόκερ με τον Παντελή Τοψή, σπουδαίο άνθρωπο και αθλητή. Μακεδονομάχος.

Στο ρυθμό των πιο σύγχρονων και εξελιγμένων Yaris, στο μπάκετ του Κυριακούδης-Micra ο ήδη πολλάκις πρωταθλητής Α5, ο Σωτήρης Σκαλτσάς, με σειρά συνοδηγών. Ευαίσθητος στην προετοιμασία, ευφυής στο «εξελίσσω» αλλά και στο «πώς περιγράφω το δρόμο», αποδείχθηκε ταχύς και στην άσφαλτο. Όντας και πεισματάρης, απαντώντας με μέταλλο πρωταθλητή στην ατυχία η σε αστοχίες, αξιοποιώντας και τη δυναμική του αδελφού του στα pits αλλά και την ομάδα τους. Κυριακούδης team Nissan, με νοοτροπία της μαμάς Nissan, οπότε τίποτα στην τύχη.

Τον καιρό εκείνο...

Ήταν μια ωραία παρέα. Μια εξαιρετική εποχή, και δεν ήταν τυχαίο ότι έλαμψε και η γενιά των οδηγών καρτ, που ήρθε στο χώμα και φώτισε το χώρο. Με τον σοφό Νίκο Ζάχο, τον ταχύτατο Νικόλα Γκίκα και βέβαια τον Τάκη Καϊτατζή και τους συνοδηγούς τους. Ο Τάκης, ένας από τους ταχύτερους ever. Μαέστρος με άποψη για το χώρο, όπως άλλωστε και ο Νίκος Ζάχος, ο Mr Praga, που κοσμεί το κάρτινγκ.

Να θυμίσουμε ότι μέσα από αυτούς τους θεσμούς, που εμπνέουν και σκεπτόμενους οδηγούς με τσαγανό, ξεχώρισε ένας σπουδαίος rallyman. Ο Άγγελος Ζήβας, με ποιότητα και εκτός μπάκετ στα διοικητικά, και βέβαια ο Γιάννης Μπαντούνας, σύγχρονος πρωταθλητής στο χώμα, από τους κυρίους στο χώρο. Από τους ελάχιστους ανάμεσά μας, με τέρμα γκάζι στο χώμα, με πατήματα WRC και ταπεινά εκτός αγώνα, κρατώντας αποστάσεις από τα σημεία των καιρών. Διαμάντια δίπλα στον Άγγελο, που άλλαξε το Yaris με την Corolla WRC με άνεση, όπως τα T-shirt του «Γίνε» και του Safetrack που τιμάει ακόμα, ο κ. Στέλιος Φάκαλης. Διεθνής πλέον στο motorsport. Δίπλα στον Γιάννη, ο Κώστας Σούκουλης, ο Mr AΛΑΚ, με το χαμόγελο σήμα κατατεθέν του Παν.Π.Ρ.

Σημείο της δικής μας αναφοράς...

Η αγωνία μας σε ό,τι συνδέεται με τους «Γίνε» ακόμα και σήμερα. Θεσμός με τα κλειδιά του να έχουν αξία διαχρονική. Είναι ο κ. Νίκος Γενεράλης, συντονιστής κλάσης WRC, και ο εθνικός μας συνοδηγός, ο Νίκος Μουζάκης. Ο δάσκαλος του Λάμπρου, του Γιάννη και του Νικόλα, με τον Λευτέρη να έχει δίπλα του στην Corolla τον μετρ Ηλία Καφάογλου και τον πρωταθλητή Γιώργο Κερατζάκη.

Ήταν ένα project που ξεχώρισε αναδεικνύοντας και τη δυναμική του Yaris σε χέρια νέων με ταλέντο και -το κυριότερο για τα δικά μας μέτρα- με ήθος. Όλοι τους με σπάνια αγωγή. Όσοι διακρίθηκαν και όσοι συμμετείχαν στην τελική διαδικασία. Ό,τι άλλωστε με πάθος πρεσβεύουν στο χώρο οι δάσκαλοί τους με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του Ν.Τ. και υπεραξία από Βασιλιά, Ζήβα και Βαζάκα, ενώ ήταν πάντα δίπλα μας οι Αργυρίου και Τροφώνιος. Κοσμήτωρ με μεταπτυχιακό στη μεταδοτικότητα και στη διαχείριση κάθε ιδιαιτερότητας, ο Δημήτρης Μιχελακάκης. Όλοι τους εθελοντές!

ΥΓ.: Σημείωμα-παράγραφος αφιερωμένη στην κ. Μαργαρίτα Ιερωνύμου και στους Χρήστο Βόντα και Κώστα Πρεζεράκο. Masters στην επικοινωνία και στο after sales, αντίστοιχα, ό,τι διδάσκει ο Χ.Β., από τους κυρίους παλιάς κοπής.

]]>
Keywords
αγωνες, nissan micra, στην κ, toyota, nissan, καιρος, peugeot, citroen, saxo, σημαίνει, yaris, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, αθηνα, cup, υγιή, πήχης, αοθ, συμμετοχή, team, wrc, project, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, αοθ, αποτελεσματα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γκαζι, εικονες, τυχη, citroen, nissan, peugeot, wrc, αγωγη, αγωνια, αιμα, αλλαξε το, αρωμα, ατζεντα, ατυχια, αυρα, βαλκανια, γεγονος, γευση, γνησιο, δασκαλος, διοικηση, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ευφυης, τεχνη, ζιακας, υγιή, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, μηχανες, ιαπωνικη, κινηση, λαμψη, λυτρας, μαμας, μαεστρος, μαρια, μυαλο, νικο, νοοτροπια, ντιλερ, ομαδα, παντα, οντας, ωριμοτητα, παθος, περιβαλλον, πήχης, ποιοτητα, ποκερ, ραλλυ ακροπολις, ραλλυ, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, φυλο, χαμογελο, χωμα, χωματα, ψυχραιμια, cup, δημητρης, ειπαμε, γκικα, ιδιαιτερα, project, καρδιες, κωστας, λευκο, nissan micra, οδηγοι, saxo, σημαίνει, σημα, shirt, στην κ, σωστο, σωτηρης, team, χαλκιας, χερια, yaris, ζαχος
Τυχαία Θέματα